Arta populara autentica la Targul de vara Invie Traditia (P)

Arta populara s-a nascut din aspiratia spre frumos a omului, din nevoia sa de a transforma natura si de a exprima modul in care priveste viata prin imagini si simboluri, ce reprezinta spiritul specific al unui loc, identitatea spirituala a unui popor.


Proiectul Invie Traditia a aparut din dorinta a proteja si promova arta populara romaneasca si mestesugurile, prin adunarea lor intr-un concept unitar.

Astfel, s-a nascut Targul de arta populara si cadouri traditionale Invie Traditia care se desfasoara, pe perioada verii, atat in format fizic, in Bucuresti, la sediul din strada Mihai Eminescu, nr. 142, cat si in format online.

„Misiunea proiectului Invie Traditia este de a sustine si promova mestesugurile nascute la sat, in inima Romaniei, care sunt practic niste comori ascunse. Daca luam orice obiect mestesugaresc in parte vom vedea ca el este o opera de arta. Majoritatea culturilor lumii si chiar si cele europene, care, prin excelenta, sunt caracterizate de arta si frumos au pierdut zona de mestesug autentic. Este pacat sa pierdem si noi acest tezaur unic in lume. Si cum il putem salva? Cumparand si valorificand cat mai mult obiectele mesterilor populari”, precizeaza Cosmin Cucos, co-fondator Invie Traditia.

Preturile practicate sunt similare cu cele din atelierele mesterilor sau din fermele producatorilor, cu o marja comerciala minima, care sa permita buna functionare a proiectului iar veniturile colectate sa ajute la sustinerea mesterilor populari, prin comenzi recurente si cat mai consistente.

„Cei care sunt in cautarea unui magazin traditional autentic sau a unui targ de arta populara reinterpretat, pot alege dintre sute de obiecte unice realizate de artisti populari de renume. Pe langa produsele artizanilor, cumparatorii au acces la o gama larga de bunatati traditionale, realizate in zone de traditie ale tarii”, explica Cosmin Cucos.

In cadrul Targului Invie Traditia pot fi gasite obiecte din lut si ceramica (boluri, castroane si strachini), tesatura traditionala, port popular, cadouri traditionale romanesti, dar si produse culinare originale.

Stergarele sau lingurile de lemn, au atat valoare utilitara cat si decorativa sau in scop de cadouri, sunt printre cele mai cautate obiecte alaturi de cele din lut si ceramica.

Dintre bunatatile traditionale pot fi amintite zacusca, gemuri si dulceata, de la o mare gama de producatori, cu sortimente de sezon, din fructe de padure, cirese amare si nuci verzi, muraturi si conserve. (R.G.)

 

 

Leave a Reply