Delegatia nipona in vizita la CCIA Timis! Asociatia Oamenilor de Afaceri Japonezi din Romania, prezentare generala (P)

In cursul zilei de 20 iunie, o delegatie de oameni de afaceri din Japonia si reprezentanti romani ai unor firme japoneze de renume au avut o intalnire la CCIA Timis, parte a vizitei oficiale a delegatiei nipone la Timisoara.


Scopul intalnirii a fost acela de documentare privind oportunitatile de afaceri si investitii oferite de judetul Timis si de informare privind activitatile CCIA Timis.

Din delegatia nipona au facut parte: Daisuke KUDO – Vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Japonezi din Romania (JBA-R), Hiroshi KUDO – Secretar si Seful Sectiei Economice Economice a Ambasadei Japoniei in Romania si reprezentanti ai unor companii japoneze prezente pe piata europeana si romaneasca: HITACHI Europe (energie, mobilitate, tehnologii digitale si ecologice), ITOCHU Corporation (proiecte de infrastructura, dverse tipuri de comert), TAKENAKA EUROPE (proiecte de constructii, designing), YUSEN LOGISTICS (solutii de transport, logistica, lant de aprovizionare, MAKITA EUROPE (producator de echipamente electrice si preumatice profesionale), FUJITSU (IT si telecomunicatii), E&M Corporation (dezvoltare software), NIPPON EXPRES (servicii de logistica).

Vicepresedintele JBA-R a prezentat activitatea si rolul asociatiei, dupa care fiecare reprezentant al delegatiei si-a prezentat domeniul de activitate.

Oficialul Ambasadei Japoniei a vorbit despre Expozitia Mondiala Osaka 2025 avand ca tema “Designing Future Society for Our Lives”, unde va fi prezenta si Romania cu un pavilion national. Expozitia se desfasoara in perioada 13 aprilie – 13 octombrie 2025, iar in luna iunie va fi stabilita Ziua Nationala a Romaniei.

Totodata, Ambasada Japoniei va organiza la Bucuresti o intalnire cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei si oameni de afaceri din tara referitor la participarea la evenimentele dedicate Romaniei in pavilionul national.

Dupa scurte prezentari ale economiei judetului Timis si ale activitatilor CCIAT, cu accent pe serviciile oferite comunitatii de afaceri si pe evenimentele economice premiera, reprezentantii Camerei au lansat cateva propuneri de colaborare concerete, respectiv: participarea CCIAT cu o delegatie de oameni de afaceri timiseni la Expo Osaka 2025 si organizarea la Timisoara a unui Forum de Afaceri Romania-Japonia in domenii de interes pentru companiile japoneze, precum: IT&C, infrastructura, logistica, energie regenerabila, comert. Forumul de afaceri va fi dublat de o expozitie si o seara a culturii japoneze.

Pentru materializarea acestei agende de lucru, presedintele CCIAT, Florica CHIRITA, va avea o intrevedere, la Bucuresti, cu E.S. Ambasadorul Japoniei, si cu conducerea JETRO – Organizatia Japoneza pentru Comert Exterior.

Oaspetii niponi au fost primiti de Rodica Olinic – consilier Relatii Publice si Cristina Coroian – director Cabinet Presedinte CCIAT.

Background info

Conform statisticii vamale din Romania, la data de 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Japonia a fost de 1265,7 milioane USD (in crestere cu 13,50% fata de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane USD (in crestere cu 18,35% fata de 2022) si importul de 441,2 milioane USD (+5,43% fata de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane USD in favoarea Romaniei. In 2023, soldul balantei comerciale a fost favorabil Romaniei, pentru al patrulea an consecutiv.

Conform datelor inregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau inregistrate in Romania 407 societati comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii USD. Dupa valoarea investitiei in echivalent valuta, Japonia ocupa locul 21 in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati comerciale cu participare straina.

Conform startisticilor ORC Timis, in judet sunt active 3 firme cu asociati din Japonia. (CCIA Timis, Rodica Olinic)

 

2 thoughts on “Delegatia nipona in vizita la CCIA Timis! Asociatia Oamenilor de Afaceri Japonezi din Romania, prezentare generala (P)

  1. Vizita delegației nipone la CCIA Timiș reprezintă o oportunitate excelentă pentru consolidarea relațiilor economice dintre România și Japonia. Este remarcabil să vedem interesul companiilor japoneze pentru județul Timiș și perspectivele de colaborare în diverse domenii, de la IT și infrastructură la energie regenerabilă și logistică. Mă întreb ce impact vor avea aceste inițiative asupra dezvoltării economice locale și cum vor contribui la creșterea investițiilor japoneze în România? De asemenea, organizarea unui Forum de Afaceri România-Japonia la Timișoara sună promițător pentru viitorul cooperării bilaterale.

  2. Vizita delegației nipone la CCIA Timiș reprezintă o oportunitate excelentă pentru consolidarea relațiilor economice dintre România și Japonia. Este remarcabil să vedem interesul companiilor japoneze pentru județul Timiș și perspectivele de colaborare în diverse domenii, de la IT și infrastructură la energie regenerabilă și logistică. Mă întreb ce impact vor avea aceste inițiative asupra dezvoltării economice locale și cum vor contribui la creșterea investițiilor japoneze în România?

Leave a Reply