Chestorul Mihai Rus, seful Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, plasat sub control judiciar intr-un dosar de coruptie

Mihai Rus, chestor de politie si sef al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, a fost plasat sub control judiciar. El a fost retinut luni, 17 iunie, pentru 24 de ore pentru ca a incercat sa scape nepedepsit, dupa ce a fost surprins circuland cu viteza, mult peste limita legala.


Masura controlului judiciar a fost aplicata si in cazul celorlalti politisti retinuti in acest caz: Mircea Aurelian Rotar, comisar sef de politie si sef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj; Raul Ioan Pasca, agent principal de politie la Serviciul Rutier, si Claudiu Catalin Muresan, agent principal de politie in cadrul IPJ Cluj – Serviciul Rutier.

Conform DNA, Mihai Rus a fost retinut pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) si fals in declaratii.

„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 17 iunie 2024, a suspectilor: RUS MIHAI, chestor de politie si sef al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, pentru savarsirea infractiunilor de:- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),- fals in declaratii”, au informat reprezentantii DNA.

„Se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane”

Concret, in urma discutiilor purtate s-ar fi hotarat ca suspectul Rus Mihai sa comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul in ziua evenimentului (ceea ce ar fi si facut in data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Raul Ioan Pasca, sa nu aplice sanctiunea contraventionala corespunzatoare pana la implinirea termenului de prescriptie, se mai precizeaza in acelasi comunicat.

„De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai sa nu dispuna cercetarea disciplinara a agentului de politie Pasca Ioan-Raul in contextul de mai sus. Suspectilor Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Pasca Ioan-Raul si Muresan Catalin-Claudiu li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie. Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au confirmat reprezentantii DNA.

De asemenea, si adjunctul IPJ Cluj, Ciprian Neag, a mers marti la DNA Cluj pentru declaratii de martor in dosarul de coruptie. El a fost pus la randul sau sub acuzare pentru fapte de omisiunea sesizarii organelor de ancheta cu privire la comiterea unor fapte penale. (V.E.)

One thought on “Chestorul Mihai Rus, seful Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, plasat sub control judiciar intr-un dosar de coruptie

  1. Freza coada de topor, fata de ciumeg, gandire scoala de lautarie – sectia acordeon… Ce nu l-au intrebat la audieri cum se ajunge inspector sef?

Leave a Reply