Ilie Vlaicu, Aquatim: “Este important sa facem tot ce depinde de noi pentru ca apele pluviale sa nu mai ajunga integral in reteaua de canalizare”

Precipitatiile masive din aceasta perioada au creat pe alocuri probleme, in special in zonele periurbane si rurale. In unele cazuri, sistemul de canalizare al localitatilor nu a mai facut fata cantitatilor mari de apa cazuta intr-un interval scurt de timp, ceea ce a provocat inundatii.


Facem cunoscut faptul ca dimensionarea retelelor de canalizare, a statiilor de pompare ale apelor menajere si statiilor de epurare din localitatile din jurul Timisoarei, prin proiectare si executie, sunt doar pentru apa uzata menajera, nu si pentru apa meteorica.

Aquatim, prin Serviciul Tehnic, avizeaza doar preluarea apelor menajere in sistemul de canalizare al localitatilor periurbane.

Aquatim SA isi incurajeaza in permanenta utilizatorii care stau la case sa nu isi conecteze burlanele, santurile sau rigolele pentru dirijarea apelor de ploaie la canalizarea publica, ci sa colecteze apele provenite din precipitatii si sa le gaseasca alte utilizari. De exemplu, la udatul gradinilor si a spatiilor verzi din curte si din preajma locuintei.

„In ultimele decenii, observam rapiditatea cu care se dezvolta localitatile din jurul Timisoarei si nu numai. Acest lucru inseamna extinderea spatiilor construite, a suprafetelor betonate, astfel ca ploile tot mai abundente din ultimii ani duc uneori la suprasolicitarea conductelor. De aceea, este important sa facem cu totii tot ce depinde de noi pentru ca apele pluviale sa nu mai ajunga integral in reteaua de canalizare”, transmite dr. ing. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Pe langa faptul ca astfel se pot preintampina potentiale evenimente neplacute, colectarea apei meteo in rezervoare speciale si utilizarea ei in gradini sau pe spatiile verzi poate scadea si facturile. Pe de o parte, nu se mai consuma apa potabila de la retea pentru udatul plantelor, iar pe de alta parte scade suma datorata pentru apa meteo.

„Tariful canalizarii apei meteo este acelasi cu tariful canalizarii apei potabile, pentru ca serviciile prestate sunt aceleasi: colectare, transport, epurare apa uzata. In calcularea sumei datorate pentru canalizarea apei meteorice intra trei elemente: valoarea precipitatiilor data de ANM, suprafata de colectare a apei meteorice si tariful pentru canalizare.

Suprafata de colectare este cea declarata in contract de catre utilizator si reprezinta acoperisuri, alei, zone pavate de pe care apa de ploaie se scurge in canalizare. Prin instalarea unui sistem de colectare, acea suprafata scade si astfel se reduce, posibil chiar substantial, valoarea facturii”, mai declara dr. ing. Ilie Vlaicu.

Asadar, dupa realizarea unor asemenea sisteme care conduc apa de ploaie spre gradina sau spre rezervoare de colectare, utilizatorii nu mai trebuie decat sa actualizeze contractul cu Aquatim, specificand noua suprafata, micsorata, de pe care apa provenita din precipitatii ajunge la canalizare. In acest fel, fiecare dintre noi putem proteja atat mediul, cat si propriul buzunar! (Aquatim, Serviciul Comunicare si Marketing)

CALL-CENTER/ DISPECERAT: 0356 914, program 24/7

Leave a Reply