Pariurile sportive exista intr-o forma organizata in Romania din 1954, atunci cand a fost infiintat Pronosportul. Pana la infiintarea agentiilor si lansarea platformelor de pariuri, Pronosport a reprezentat singura modalitate de a plasa bilete pe evenimentele sportive din campionatul local, Divizia A/Liga 1 si pe campionatul italian, Serie A. Ulterior reglementarii domeniului jocurilor de noroc, in 2009, segmentul pariurilor pe sporturi pe plan local a inceput sa progreseze.
In aceasta perioada au fost elaborate actele necesare functionarii corecte a acestei piete. Astfel, pe langa masurile de natura economica s-a stabilit care va fi organizatia ce se va ocupa de reglementarea acestui sector in Romania. In 2013 a aparut legea care reglementa activitatea Oficiului National pentru Jocurile de Noroc, care va acorda licentele de functionare pentru operatorii locali din 2016.
Dupa anul 2020, sectorul online al parierii pe evenimente sportive a crescut puternic in Romania. Printre factorii de accelerare s-au numarat politica de bonusuri a operatorilor, care vin cu oferte pentru pariori, precum bonus fara depunere Admiral, situatia legata de pandemie si diversificarea portofoliului de sporturi. Se discuta despre atingerea unui prag de castiguri de 208 milioane de dolari in acest sector pana in 2026, ceea ce echivaleaza cu un salt urias pentru piata locala de pariuri sportive. Este o prognoza reala sau una doar optimista?
Care sunt factorii care au contribuit la cresterea ponderii sectorului online pe piata de pariuri sportive din Romania?
In 2020, unul dintre efectele pandemiei l-a reprezentat suspendarea activitatii locatiilor terestre care aveau ca activitate pariurile. Operatorii din acest domeniu au beneficiat in acel an de accesarea serviciilor cu 90% mai mare fata de anii precedenti. Numarul conturilor s-a marit cu pana la 300% si ca urmare a diversificarii portofoliului de oferte a platformelor digitale in comparatie cu operatorii terestri.
De exemplu, in mediul online, pariorii au la dispozitie evenimente esports si pariuri virtuale, care lipsesc din oferta facilitatilor terestre. Operatorii din mediul digital pot oferi servicii personalizate utilizatorilor, ceea ce este mai dificil de realizat in agentiile fizice. De altfel, individualizarea ofertelor reprezinta un factor esential in atragerea pariorilor in 2024 pe piata locala de pariuri.
De asemenea, segmentul romanesc de pariuri este unul reglementat, companiile care isi doresc sa activeze pe plan local avand obligatia de a-si licentia serviciile la ONJN.
Sportul in Romania, in special fotbalul, a beneficiat de investitii in infrastructura, ceea ce a ridicat nivelul popularitatii pe plan local. Mai mult decat atat, sporturile cele mai populare, fotbal, tenis si handbal, beneficiaza de sponorizari si de asocieri cu unele dintre brandurile cele mai cunoscute din domeniul pariurilor. De asemenea, orientarea operatorilor de pariuri catre optimizarea serviciilor pentru dispozitivele mobile a contribuit la cresterea nivelului de interes din partea pariurilor.
Cat de reala este prognoza de crestere a incasarilor pe piata pariurilor sportive online din Romania?
Pentru 2024, sectorul local al jocurilor de noroc online beneficiaza de o estimare a incasarilor ce se cifreaza la 809.5 milioane de dolari. Pe parcursul urmatorilor cinci ani, pana in 2029, prognoza indica o consolidare a pietei si atingerea pragului de 1.06 miliarde de dolari. Segmentul pariurilor sportive in format digital a inregistrat o crestere constanta dupa acordarea primelor licente catre operatorii de pariuri.
Astfel, in 2017, conform Statista, valoarea incasarilor s-a ridicat la 66.9 milioane de dolari. Pana in 2020, suma colectata a ajuns la 100.9 milioane USD, iar doi ani mai tarziu, la valoarea de 140.1 milioane $. Anul 2023 a marcat atingerea nivelului de 160.8 milioane USD, ca in 2024 sa se discute despre 179.6 milioane de dolari.
Pentru anul 2025 se prognozeaza o crestere de pana la 179.6 milioane $, iar pentru 2026 se va ajunge la 208.1 milioane de dolari. Stabilitatea segmentului local de pariuri online pe sporturi este ilustrata de predictiile pozitive post 2026, cand pentru 2027 se prefigureaza venituri de 217.6 milioane USD, iar pentru 2028, incasari de 227.1 milioane de dolari. La finalul celor cinci ani, in 2029, valoarea totala a veniturilor provenite de pe aceasta piata va fi de 236. 6 milioane USD.
In Romania, la o populatie de 19.6 milioane de persoane, 2.3 milioane au pariat sau jucat intr-o facilitate cu jocuri de noroc, iar dintre acestia 1.3 milioane prefera sa joace pe o platforma digitala de casino sau pariuri. Numarul conturilor deschise exclusiv pe site-urile de pariuri licentiate in Romania va ajunge la 479.000 pana in 2029. Iar acesta, este un alt indicator privind perspectivele oferite de sectorul local de pariuri pariorilor romani. (I.P.)