Un avocat din Baroul Alba, arestat preventiv in dosarul “tepei” imobiliare Parc Residence Alpha, cu un prejudiciu de peste 10 milioane de euro

Ovidiu Jidveian, avocat in Baroul Alba, a fost arestat preventiv joi seara, 30 mai, de magistratii Curtii de Apel Cluj, in dosarul scandalului imobiliar Parc Residence Alpha. Acesta este acuzat de savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave, delapidare in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave si sase infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata.


Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj au cerut luarea masurii arestarii preventive pentru Ovidiu Jidveian, dupa ce aceasta a fost retinut pentru 24 de ore. Miercuri au fost efectuate perchezitii acasa la familia Jidveian si la biroul unui notar. Procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj au descins la Alba Iulia in scandalul imobiliar Parc Residence Alpha.

Anchetatorii au emis un comunicat de presa in care au prezentat schema prin care Jidveian a actionat. De asemenea, acestia fac cercetari si intr-un dosar penal distinct, pe numele unui notar din oras si al fiului acestuia, anchetati pentru fals in acte.

Comunicatul oficial al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj Napoca

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de o persoana fizica (avocat in cadrul Baroului Alba)  pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave (245 acte materiale), delapidare in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave si 6 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, precum si fata de o persoana juridica (dezvoltator imobiliar), pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave (239 acte materiale) si 6 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In ordonanta procurorului se arata ca in cauza exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Cum a actionat Jidveian

In perioada 2019 – octombrie 2023, suspectul persoana fizica a promis spre vanzare un numar total de 263 de spatii locative sau comerciale, desi Primaria Municipiului Alba Iulia autorizase executarea unui proiect imobiliar continand doar 41 de apartamente, cu spatii comerciale si de alimentatie publica, care urmau a fi amplasate in doua corpuri de cladire.

Astfel, s-a conturat suspiciunea ca, prin inducerea in eroare a unui numar de 201 promitenti cumparatori, suspectul persoana fizica (in cele mai multe ocazii actionand in realizarea obiectului de actitate al dezvoltatorului imobiliar) a reusit sa determine persoane vatamate sa achite sumele totale de 31.486.821,24 lei si 5.508.377,1 euro, acesta fiind valoarea prejudiciului total estimat in dosarul penal.

Transferuri de bani

Din raportul de constatare intocmit in cauza rezulta ca, in perioada martie 2019 – octombrie 2023, din conturile dezvoltatorului imobiliar au fost transferate, prin multiple operatiuni, suma totala de 36.272.353 lei si 29.999,92 euro catre conturile personale ale suspectului persoana fizica, transferurile fiind efectuate cu frecventa aproape zilnica sau saptamanala, la scurt timp dupa incasarea de catre societate a preturilor vizand spatiile locative/ comerciale promise celor 201 promitenti cumparatori.

Banii folositi pe platforme de tranzactionare din Cipru si Belize

Marea majoritate a acestor sume de bani au fost folosite de catre suspectul persoana fizica in mod speculativ, pe platforme de tranzactionare specializate in instrumente financiare derivate, operate de catre brokeri cu sediile in Cipru si Belize.

Acesti brokeri pun la dispozitie contracte pentru diferenta (CFD-instrumente financiare derivate) pentru toate tipurile de active (masuri, actiuni, indici bursieri, cryptomonede).

Prin ordonanta procurorului din 29.05.2024 si 30.05.2024, a fost dispusa instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale suspectilor, precum si instituirea popririi asupra tuturor conturilor bancare si a depozitelor bancare deschise pe numele acestora.

Suspectilor si s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile penale, iar prin ordonanta procurorului din 30.05.2024 a fost dispusa retinerea pentru 24 de ore a suspectului persoana fizica.

Precizam ca in aceasta cauza au fost efectuate in ziua de 29 mai 2024 doua perchezitii domiciliare si activitati de ridicare de inscrisuri si date informatice de la mai multe peresoane si birouri notariale. (V.E.)

Leave a Reply