Aquatim: Finalizarea primelor statii de tratare a apei din Timis realizate din fonduri europene atrase de Aquatim (P)

Lucrarile de investitii realizate in cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020”(cod SMIS 2014+ 125651), parte a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM), intra in linie dreapta.


Beneficiarul Aquatim S.A. a receptionat deja primele lucrari finalizate si, printre acestea, se numara si lucrarile realizate in cadrul contractului „Proiectare si executie statii tratare Giulvaz, Masloc, Liebling, Sacosu Turcesc, Tormac”.

Valoarea finala a contractului de lucrari, in urma ajustarilor, este de 58.262.876,10 lei, fara TVA. Investitiile realizate au vizat reabilitarea si extinderea surselor de apa, construirea a 3,916 km de conducte de aductiune noi de la foraje la statiile de tratare si, cel mai important, construirea de statii de tratare cu dotari de ultima ora, complet automatizate, conectate la sistemul SCADA.

Supervisory Control And. Data Acquisition (SCADA) reprezinta o unitate care asigura automatizarea, monitorizarea si controlul proceselor tehnologice de la distanta, fara necesitatea interventiei umane. In urma finalizarii contractului, locuitorii celor cinci localitati beneficiaza de o infrastructura moderna de tratare a apei potabile.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020” (Etapa I + Etapa a II-a), a carui finantare se continua acum din Fondul European pentru Dezvoltarea Regionala, prin Programul Dezvoltare Durabila 2021-2024, are o valoare totala de 239,5 milioane de euro, din care, 180,4 milioane de euro reprezinta fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, 40,4 milioane euro sunt fonduri de la bugetul de stat, 4,3 milioane euro reprezinta fonduri de la bugetul local si 14,4 milioane euro insumeaza cofinantarea Aquatim. Obiectivul proiectului vizeaza dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si apa uzata in Timisoara si in 81 localitati din judetul Timis“, a anuntat dr. ing. Ilie Vlaicu, director general Aquatim SA.

Proiect cofinantat de Uniunea Europeana / Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020

(Aquatim SA Timisoara, Crina Chirila)

Leave a Reply