Un nou record de amenzi la ITM Timis: 4.833.500 de lei pentru 2549 de „taximetristi” depistati fara contracte individuale de munca la Uber si Bolt

Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, la initiativa inspectorului sef Ileana Mogosanu, a intreprins, in perioada 01.03.2024 – 25.05.2024, o noua actiune de verificare in randul angajatorilor care efectueaza transport alternativ, campanie care a avut ca obiectiv principal verificarea realizarii masurilor dispuse in cadrul controalelor anterioare la societatile care desfasoara transport alternativ (ridesharing).


In urma actiunilor de control din acest domeniu, au fost verificate 70 de societati si s-au  depistat 2549 de persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare, fapte pentru care s-au aplicat 82 de sanctiuni in valoare de 4.833.500 lei, conform Codului Muncii.

Din totalul sanctiunilor, 42 de amenzi, in valoare de 4.800.000 de lei, au fost aplicate pentru cele 2549 de persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare. Alte 7 amenzi in valoare de 33.500 de lei s-au acordat pentru celelalte neconformitati constatate, dintre care amintim:

  • reprezentantul legal nu a pus la dispozitia inspectorilor de munca documentele necesare efectuarii controlului sau nu s-a prezentat la sediul ITM TIMIS pentru control;

  • inexsistenta evidentei timpului de munca cu ora de incepere a activitatii si ora de sfarsit a activitatii;

  • necompletarea registrului de evidenta a salariatilor cu toate elementele;

  • lipsa dovezii inmanarii unui exemplar din contractual individual de munca;

  • neacordarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;

Mentionam ca aceste controale au fost efectuate in urma consultarii bazelor de date (autorizatii de transport alternativ si copii conforme), puse la dispozitie de catre Autoritatea Rutiera Romana, si de societatile de transport alternativ.

Doamna inspector sef Ileana Mogosanu, considera ca aceste societati comerciale care folosesc munca la negru aduc prejudicii atat bugetului de stat, subminand sistemul nostru de protectie sociala, cat si persoanelor care accepta sa lucreze fara a li se intocmi contracte individuale de munca, respectiv:

  • nu sunt asigurati pentru riscuri previzibile si imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidente, boli, maternitate, deces;

  • nu beneficiaza de vechimea in munca si in specialitate;

  • nu vor beneficia nici de asistenta medicala gratuita, medicamente gratuite sau compensate;

  • nu vor primi pensie;

  • nu au dreptul la indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite, boli profesionale sau accidente de munca etc.

De asemenea, conducerea ITM TIMIS transmite angajatorilor care desfasoara activitati de ridesharing ca va continua sa verifice daca angajatorii sanctionati vor intra in legalitate. (ITM Timis – Compartimentul Comunicare si Relatii cu Publicul)

Leave a Reply