Functionarii ANAF ar putea sa plateasca amenzi de pana la 10.000 de lei, “daca nu respecta termenele si obligatiile care le revin in relatia cu contribuabilii”

Un senator USR propune ca functionarii ANAF sa plateasca amenzi ”daca nu respecta termenele si obligatiile care le revin in relatia cu contribuabilii”, se arata intr-un comunicat transmis de partid. Initiativa legislativa a fost depusa de Cristian Bordei, senator USR de Cluj.


Spre exemplu, nerespectarea de catre organele fiscale a ”obligatiei de a organiza intalnirea cu contribuabilul in vederea demararii procedurii de mediere” va fi considerata contraventie si va fi pedepsita cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, amenda urmand sa fie aplicata functionarilor ce aveau obligatia de a indeplini procedura, se mai arata in comunicat.

Senatorul USR, Cristian Bordei, sustine ca masura propusa va avea ca efect responsabilizarea organelor fiscale, cu atat mai mult cu cat, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor lor, contribuabilii sufera consecinte majore, precum executarea silita sau blocarea conturilor.

”Exista foarte multe situatii in care contribuabilii sunt executati abuziv de catre organul fiscal, fara sa existe clarificarea obligatiei fiscale inscrise in somatie. In astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul sa solicite, conform legii, initierea procedurii de mediere, pe parcursul careia executarea silita se suspenda, insa adesea ANAF ignora pur si simplu termenele legale prevazute pentru aceasta procedura.

De cele mai multe ori, victimele acestei incalcari a legii de catre organele fiscale/ANAF sunt, in majoritate, persoane cu venituri mici, varstnici cu pensii infime, familii cu mai multi copii, familiile monoparentale, etc… categorii care nu isi permit sa apeleze la consultanta de specialitate sau la avocati”, spune Cristian Bordei.

Potrivit legii, dupa depunerea procedurii de mediere, executarea silita inceteaza pana la finalizarea medierii, mai arata comunicatul. Dar exista cazuri in care ANAF nu raspunde in termen, nu raspunde luni de zile sau niciodata, drept pentru care executarea silita continua, fara a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificari, sustine senatorul USR.

Platitorul de taxe are la dispozitie 15 zile sa initieze procedura de mediere, pentru a aduce clarificari, se mai arata in comunicat. Procedura opreste executarea silita. ANAF trebuie sa raspunda la notificarea de mediere in maximum 10 zile si sa organizeze intalnirea de mediere cu contribuabilul, procedura finalizata prin incheierea unui proces-verbal in care se consemneaza solutiile identificate, mai transmite USR. Ulterior, contribuabilul are 15 zile sa plateasca sumele datorate, iar daca nu o face, ANAF continua masurile de executare silita.

Desigur, nu exista nicio explicatie pentru faptul ca incalcarea termenelor de catre organele fiscale nu este sanctionata si nu exista sanctiuni pentru organul fiscal care omite sa-si indeplineasca obligatiile (…) In urma cu un an, deputatul USR Victor Ilie a depus o initiativa legislativa care urmarea si ea ca relatia statului cu cetateanul-contribuabil sa fie una corecta, echilibrata, pe picior de egalitate. Mai exact, initiativa legislativa a deputatului USR Victor Ilie prevede ca si statul sa plateasca dobanzi si penalitati contribuabililor pentru intarzierea achitarii sumelor datorate. Initiativa a fost respinsa de senatorii PSD si PNL, si este, in prezent, blocata la Camera Deputatilor”, se mai arata in comunicatul USR. (I.P.)

Leave a Reply