Universitatea Politehnica Timisoara, partenera cu importante universitati din China in domeniul educatiei si al cercetarii

La invitatia Ministerului de Comert al Republicii Populare Chineze, reprezentat in Romania de Ambasada Chinei din Bucuresti, o delegatie de la Universitatea Politehnica Timisoara (UPT) a participat recent la Seminarul „On the Application of FY Meteorological Satellites Products for Belt and Road Countries”, organizat la Nanjing University of Information Science & Technology (NUIST) de WMO RTC Nanjing.


In cadrul acestei vizite delegatia UPT, compusa din prof.dr.ing. Liviu Marsavina, prorector, si prof.dr.ing. Sorin Herban, prodecanul Facultatii de Constructii, au avut mai multe discutii cu conducerea NUIST si a centrului WMO Regional Training Center (RTC) de la NUIST.

S-au purtat discutii cu presedintele NUIST, prof. Beiwun Li, si cu prof. Fang Cheng, directorul executiv al WMO RTC Nanjing cu privire la posibilitatea de cooperare atat in domeniul educational prin schimburi de studenti si cadre didactice, dar si colaborari in cercetare identificand principalele domenii cum ar fi geodezie, geoinformatica si aplicatiile teledetectiei in studiile de mediu, calculatoare si tehnologia informatiei, inteligenta artificiala, electronica si telecomunicatii.

Ca urmare a experientei si a interactiunii cu colegii de la NUIST, in perioada urmatoare, in cadrul laboratoarelor de geodezie si geoinformatica din UPT se vor pune la dispozitia studentilor, cu titlu gratuit, mai multe aplicatii care utilizeaza datele satelitare pentru dezvoltarea de abilitati noi in domeniul protejarii mediului inconjurator si intelegerii stiintifice a proceselor privind prognozele fenomenelor extreme.

Tot in aceasta perioada, impreuna cu NUIST, Universitatea Politehnica Timisoara a avut access la China Meteorological Administration National Centre for Space Weather, World Meteorological Center in Beijing, avand access la date de la satelitii FengYun.

Delegatia romana a vizitat, de asemenea, School of Mechanical Engineering de la Nanjing University of Science and Technology (NJUST) discutand despre oportunitatile de colaborare prin schimb de studenti si ceretatori, sprijinirea reciproca a manifestarilor stiintifice, identificandu-se cateva domenii de colaborare ca fabricatie aditiva, caracterizarea materialelor compozite si a metamaterialelor, raspunsul dinamic al structurilor tip sandwich.

Din partea NJUST au participat prof. Zhiwei Zhu, decanul Scolii de Inginerie Mecanica de la NJUST, dr. Xueqin Zhu, sefa biroului de parteneriate globale de la NJUST, prof. Huiliang Wei, editor asociat la revista Additive Manufacturing, prof. Xin Li, editor asociat la revista International Journal of Impact Engineering si prof. Zhen Wang.

De mentionat ca ambele universitati tehnice din Nanjing vizitate se afla intre primele 400 de universitati din lume conform clasamentului Shanghai Ranking.

Reprezentantii Politehnicii au avut la Beijing o intalnire cu distinsul profesor Qingyan Meng, conducator de doctorat si echipe de cercetare la Aerospace Information Research Institute, Chinese Academy of Sciences, o institutie etalon in domeniul cercetarii internationale.

Grupul de cercetatori condus de profesorul Meng se focuseaza pe teoria aplicatiilor si a metodelor de teledetectie pentru mediul urban, care include spatiul verde urban (Urban green space), zonele fierbinti ale oraselor (Urban heat island), umiditatea in zonele urbane (Urban humidity), etc. In domeniul cercetarii a condus peste 40 de proiecte internationale dintre cere 2 au avut partener UPT, peste 190 lucrari stiintifice, multe premii si distinctii academice.

Tot in Beijing, a avut loc o intalnire cu reprezentantii companiei PIESAT, delegatie condusa de Daisy Liu, PIESAT International Division, International Project Manager. Au fost reiterate parteneriatul pe care UPT il are cu PIESAT si s-au pus jaloanele cooperarii in vederea stabilirii unui Geospatial hub in UPT, legatura intre potentialul academic al UPT si promovarea solutiilor PIESAT atat pentru UPT cat si Europa de Est, cooperarea in domeniul R&D si alte proiecte internationale. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

Leave a Reply