Aquatim, alaturi de parteneri, in sedinta de deschidere a proiectului Futural – Horizon (P)

Proiectul „FUTURAL”, finantat de Uniunea Europeana prin intermediul programului de cercetare si inovare Horizon, lansat in 2023, dezvolta solutii digitale smart pentru a ajuta comunitatile rurale sa faca fata dificultatilor cu care se confrunta: schimbari climatice, depopulare, plecarea tinerilor capabili, imbatranirea populatiei, conectivitate limitata cu orasele, acces greoi la infrastructura publica.


Prima sedinta a partenerilor implicati in cadrul acestui proiect european de cercetare a avut loc ieri, 20 mai 2024, in localitatea Birda, avand tema ”Agricultura viitorului – solutii inteligente in contexul schimbarilor climatice”.

Discutiile s-au concentrat pe modul in care localitatea Birda va putea beneficia de solutiile propuse prin intermediul proiectului, in conditiile in care agricultura joaca un rol important in comunitatea aceasta, iar schimbarile climatice si fenomenele meteorologice extreme afecteaza recoltele si implicit populatia care se bazeaza pe acestea.

Iata de ce, sub deviza ”Atenueaza si adapteaza!”, reprezentantii celor peste 20 de parteneri ai proiectului testeaza, piloteaza si demonstreaza solutii digitale inteligente pentru cele 5 domenii FUTURAL pentru a aborda provocarile sociale si de mediu cu care se confrunta comunitatile rurale, obiectivul major final fiind consolidarea capacitatii comunitatilor rurale de a-si dezvolta potentialul inovatiilor realizate chiar in comunitate, pe baza solutiilor propuse.

Apa este esentiala pentru agricultura, in cantitatile potrivite. Atunci cand se produc inundatii sau seceta, din cauza schimbarilor climatice, apa, sau lipsa ei, poate pune in pericol recoltele, si, implicit, comunitatea. De aceea, Aquatim a fost ales ca partener in cadrul acestui proiect, alaturi de prestigiosul Institut pentru Educatie in Domeniul Apei din Delft (Olanda), cele doua institutii dezvoltand impreuna instrumentele digitale de adaptare si atenuare a efectelor climatice in cadrul proiectului. Experienta anterioara a companiei noastre in domeniul atragerii finantarilor din fonduri europene si a cautarii de solutii inovatoare la problemele aparute de-a lungul timpului, ne-a recomandat ca fiind aliati valorosi in desfasurarea acestui program.

Proiectul este finantat prin Programul UE de cercetare si inovare Horizon.

(Auatim Timisoara)

Leave a Reply