Muzeul National de Arta Timisoara deschide „Bufetul Simturilor”, un concept initiat de sommelierul Cramelor Recas cu ocazia Capitalei Europene a Culturii (P)

Muzeul National de Arta Timisoara, alaturi de Cramele Recas, in continuarea programului cultural TM2023, sustine promovarea initiativelor care si-au lasat amprenta asupra potentialului cultural si artistic al capitalei europene a culturii prin integrarea expozitiei interactive „Bufetul Simturilor” in Galeria Arcada.


Amplasata in demisolul cu arcade al Palatului Baroc in galeria de arta, intr-o incapere amenajata in stilul unei crame, ideea acestui concept s-a nascut la initiativa lui Narcis Georgiu (sommelierul Cramelor Recas), iar cadrul colaborarii cu muzeul a fost fixat in contextul proiectului Baroque Reloaded by MNArT, Multispectral Baroque – Museum connects with wines.

Scopul acestui demers interdisciplinar este acela de a familiariza vizitatorii cu „anatomia” vinului, oferindu-le o experienta multisenzoriala ce le permite prin folosirea simturilor olfactiv, tactil si vizual sa interactioneze cu principalele elemente structurale ale vinului, legand o punte spre artele vizuale.

Intreaga expozitie este organizata in jurul a doua instalatii principale, dispuse pe module tip soclu de prezentare, care permit accesul concomitent la aceasta experienta a unor grupuri formate din maximum 20 de persoane.

Prima instalatie a expozitiei are rolul de a etala intreaga paleta de nuante pe care le pot lua vinurile, explicate in functie de soi sau terroir. Cea de-a doua instalatie propune folosirea simtului olfactiv pentru a descoperi zeci de arome pe care le regasim adesea in pahar si structura vinului, reprezentata prin diverse obiecte si materiale pe care va invitam sa le descoperiti.

Tot in cadrul acestei sectiuni, vizitatorii expozitiei pot descoperi si nuantele olfactive specifice celor mai frecvente defecte ale vinului, in scop educational.

Fiecarui recipient ii este asociat un numar si o aroma, ce pot fi verificate prin scanarea unui cod QR care redirectioneaza catre pagina www.cramelerecas.ro, unde vizitatorii pot gasi mai multe explicatii despre specificul acestora.

Astfel, prin intermediul acestei expozitii, vizitatorii isi pot testa propriile abilitati de degustare, care pot fi verificate ulterior cu informatiile avute la dispozitie la un click distanta. De asemenea, fiecare element expus in cadrul celor doua instalatii este insotit de explicatii printate pe masa de expunere, pe care fiecare vizitator le poate descoperi de unul singur, fara a fi nevoie de asistenta dedicata.

Expozitia va putea fi vizitata individual, in pretul biletului standard de vizitare a MNArT, in Galeria Arcada a Muzeului National de Arta Timisoara, incepand cu 24 mai, conform programului obisnuit de vizitare, de miercuri pana duminica, in intervalul orar 13 – 21. Va invitam cu drag sa o descoperiti si sa va lasati captivati de simfonia nuantelor, aromelor si caracterului Vinului cu Suflet de la Cramele Recas! (Muzeul National de Arta Timisoara)

Leave a Reply