Breaking News: Presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, si ministrul de Externe au murit intr-un accident de elicopter

Presedintele iranian Ebrahim Raisi, ultraconservator considerat un potenţial succesor al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, si ministrul de Externe au murit in accidentul de elicopter produs, ieri, anunta presa de stat din Iran.


Guvernul iranian a convocat luni o „intâlnire de urgenta”. Operatiunile de cautare a elicopterului prabusit au durat toata noaptea. Dimineata au aparut imagini cu epava complet arsa, in zona de munte de la granita cu Azerbaidjanul. Elicopterul in care se afla presedintele Raisi era un model fabricat in Statele Unite si care nu a mai putut fi importat in Iran dupa 1979.

Semiluna Rosie anunta ca a recuperat ramasitele pamântesti ale presedintelui Ebrahim Raisi si ale celorlati pasageri. Salvatorii iranieni au recuperat luni dimineata ramasitele pamântesti ale presedintelui iranian Ebrahim Raisi si ale altor opt pasageri din elicopterul care s-a prabusit cu o zi inainte in nord-vestul tarii, a anuntat Semiluna Rosie, informeaza AFP, preluata de Agerpres. Interventia salvatorilor a fost dificila din cauza terenului abrupt si conditiilor meteo.

“Suntem pe punctul de a transfera cadavrele martirilor la Tabriz”, marele oras din nord-vestul Iranului, a declarat seful Semilunii Rosii, Pirhossein Koulivand, la televiziunea de stat, anuntând totodata incheierea operatiunilor de cautare.

Guvernul iranian a transmis ca nu va fi nicio „intrerupere” in administrarea Iranului. Guvernul iranian a dat asigurari luni, intr-un comunicat, ca moartea presedintelui Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter nu va provoca nici “cea mai mica intrerupere in administrarea” Iranului, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

“Presedintele poporului iranian, muncitor si neobosit, (…) si-a sacrificat viata pentru natiune”, a reactionat guvernul iranian. “Asiguram natiunea loiala ca, cu ajutorul lui Dumnezeu si sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mica intrerupere in administrarea tarii”, a adaugat executivul de la Teheran, la prima sa reuniune dupa anuntarea mortii presedintelui Raisi, in vârsta de 63 de ani.

Cabinetul a fost prezidat de prim-vicepresedintele Iranului, Mohammad Mokhber, care ar urma sa devina presedinte interimar, potrivit Constitutiei iraniene. Agentia de presa germana dpa scrie ca executivul iranian s-a reunit pentru o a doua reuniune de urgenta in mai putin de 24 de ore de la confirmarea decesului lui Raisi. Mokhber a mai prezidat o reuniune duminica seara.

Vremea ar fi jucat un rol cheie in prabusirea elicopterului in care au murit presedintele Iranului Ebrahim Raisi, a declarat analistul militar Cedric Leighton pentru CNN. „Ai ceata, ai ploaie, ai temperaturi scazute”, a spus Leighton.

„Cu temperaturi sub 10 grade Celsius, exista posibilitatea la altitudini mai mari ca rotorul sa inghete. Exista o posibilitate de defectiune a motorului”, a afirmat el. Leighton a adaugat ca intretinerea aeronavei ar fi jucat, de asemenea, un rol, in contextul in care, sub impactul sanctiunilor, Iranul a folosit echipamente vechi pentru a-si transporta liderii la nivel inalt. „Celalalt factor in acest lucru ar fi intretinerea – daca elicopterul a fost sau nu intretinut corespunzator.” (I.P.)

Leave a Reply