Mesajul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia Zilei Europei: “Justitia din Romania se inscrie in standardele de modernitate europene”

La data de 09 mai, in fiecare an, sarbatorim Ziua Europei, simbol ce promoveaza si celebreaza pacea si unitatea in randul europenilor si care  marcheaza un moment istoric esential, cand la 09 mai 1950 a fost rostita „Declaratia Schuman”, considerata piatra de temelie a Uniunii Europene.


Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene in anul 2007, continunandu-si parcursul european constant in evolutia democratiei, a statului de drept, precum si a valorilor comune privind garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, care includ si liberul acces la justitie.

Justitia este unul dintre instrumentele care contribuie la pace si unitate, astfel ca, si cu acest prilej, la 74 de ani de la acest moment istoric, Consiliul Superior al Magistraturii subliniaza profesionalismul si implicarea activa a celor care slujesc sistemul judiciar in efortul de a garanta respectarea drepturilor si libertatilor omului, asa cum acestea sunt consfintite la nivelul standardului european prin tratatele la care Romania este parte.

Prin intreaga sa activitate, Consiliul, in calitate de garant al independentei justitiei, este preocupat de indeplinirea cu responsabilitate a justitiei ca serviciu public, dar si de consolidarea statului de drept ca pilon al unei democratii puternice si loiale drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Este important sa reamintim, pentru intreaga societate, ca justitia din Romania se inscrie in standardele de modernitate europene aflate intr-o continua evolutie, iar sistemul judiciar romanesc a atins un moment de maturitate si inalt profesionalism, care trebuie mentinut si sustinut prin efortul comun al tuturor institutiilor responsabile pentru buna functionare a justitiei. (CSM, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media)

Leave a Reply