Judetul Timis candideaza la titlul de regiune gastronomica europeana / „Cred in sansa de a deveni epicentru al turismului, gastronomiei si produselor locale”, spune Alin Nica

Consiliul Judetean Timis si-a asumat rolul de lider de proiect pentru “Banat, regiune gastronomica europeana 2028” si anunta inceperea elaborarii dosarului de candidatura.


Bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Mersa, un antropolog culinar si expert in artele culinare. In urmatoarele doua saptamani, pana in 22 mai 2024, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta obiectivele, ariile de interes gastronomic, produsele si evenimentele care vor reprezenta Banatul.

Punctele de vedere pot fi transmise in scris la adresa de e-mail: regiune.gastronomica@cjtimis.ro La initiativa lui Caius Ovidiu Mersa, proiectul se va bucura de consiliere din partea “ambasadorilor bucatelor”, un grup de specialisti si persoane publice cu competente in domeniu.

„Ideea de a aplica pentru titlul de regiune gastronomica europeana a aparut mai de mult, in perioada in care ne pregateam sa devenim Capitala Europeana a Culturii. Acum am facut primii pasi pentru concretizarea acestei prezente firesti la nivel european.

Experienta de aproape 20 de ani in Comitetul European al Regiunilor si activitatea pe care o desfasor ca expert cultural european m-au ajutat sa inteleg multiplele beneficii aduse comunitatii prin obtinerea acestui titlu. Sustin dezvoltarea intregului Banat si cred in sansa Timisului si Timisoarei de a deveni epicentre ale turismului, gastronomiei si produselor locale”, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Bidbook-ul va fi finalizat in luna iunie 2024, iar dosarul de candidatura va fi depus la Institutul International pentru Gastronomie, Cultura, Arte si Turism (IGCAT) in luna septembrie 2024. Alaturi de Consiliul Judetean Timis, parteneri in proiect vor fi Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Timis si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.

In perioada urmatoare, Consiliul Judetean Timis va stabili intalniri de lucru cu administratiile judetene din Arad, Caras-Severin si Hunedoara deoarece pozitia de lider a Timisului presupune cuprinderea intregului Banat, cu identitatea sa istorica, culturala, economica si gastronomica bine conturata. (Consiliul Judetean Timis, Corina-Ramona Florescu)

Leave a Reply