Marsul Invierii, editia a 31-a, a pornit din fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara, unde s-a rostit o rugaciune. Apoi, cei prezenti au pleca pe un traseu. Prima oprire a fost in fata Primaria Timisoara, iar apoi in fata Prefecturii Timis. Punctul final este Parcul Rozelor, unde, de la ora 17, s-a desfasurat un serviciu religios interconfesional si a avut loc un program de muzica crestina.
La fiecare institutie unde s-au facut opriri, s-a rostit un text biblic, iar unul dintre liderii crestini a rostit o rugaciune.
Traditia Marsului Invierii, o manifestare unica in tara, a inceput in urma cu mai bine de 30 de ani.
„A fost o initiativa a pastorului baptist Petru Dugulescu, care a colaborat intr-un mod deosebit cu Inaltpreasfintitul Mitropolit Nicolae Corneanu si impreuna au considerat ca trebuie sa iesim cu mesajul invierii Mantuitorului nostru dincolo de zidurile Bisericii.
Este frumoasa inchinarea in biserica, dar e important sa iesim in cetate si sa le transmitem semenilor nostri, care poate uneori sunt descurajati, dezamagiti, tristi. ca exista speranta si aceasta speranta este data de un personaj care a trait in urma cu 2.000 de ani pe pamantul acesta, un personaj pe care noi il numim Mantuitorul nostru, Fiul Lui Dumnezeu, Isus Cristos, Biruitorul Mortii.
Ne bucuram ca aceasta manifestare se repeta an dupa an, cu exceptia anilor in care a fost pandemie. Intotdeauna am fost prezenti aici credinciosi din diferite culte religioase, uniti impreuna sub acelasi crez si avand aceleasi aspiratii de mai bine pentru Timisoara si pentru tara in care Dumnezeu ne-a asezat”, a transmis pastorul Samuel Tutac.
“As vrea, poate impreuna sa fim recunoscatori bunului Dumnezeu pentru doua lucruri. M-am gandit la doua elemente, doua fapte pe care le avem acum si ne putem bucura de ele si in trecut nu le-am avut sa ne gandim ca in perioada comunista, acum 40 de ani, chiar daca sarbatorile crestinesti erau tolerate intr-un anumit mod – exista Craciun, exista Paste – am slujba de Inviere.
Totusi, intr-un mod absolut restrans. Cu siguranta in urma cu 40 de ani nu am fi putut sa beneficiem de o asemenea sarbatoare luminata. De asemenea, Marsul Invierii pe care il avem astazi, cred ca este un subiect pentru care putem sa fim recunoscatori Domnului.
Un al doilea subiect tine de faptul ca suntem aici cu totii sa sarbatorim Sarbatoarea Domnului si sa putem, impreuna, indiferent de confesiunile noastre, sa fim recunoscatori, si ma gandesc cu tristete la faptul ca bisericile neoprotestante, pe vremea comunismului au fost prigonite, au fost rau prigonite, si cred ca este unul din episoadele cele mai rusinoase pe care le-am trait timp de 50 de ani sub comunism.
Sa ne bucuram si sa fim recunoscatori bunului Dumnezeu ca in acest moment suntem liberi, ca putem manifesta ca putem sa ne traim fiecare iubirea si credinta in pace, fara a mai fi prigoniti de nimeni. Doamne ajuta, nu am de gand sa va spun mai multe sa ne vedem cu bine si la anul”, a spus prefectul Mihai Ritivoiu.
“Iubiti frati! Va rog sa-mi scuzati emotia din voce. Pentru ca simt ca in aceste clipe suntem cu totii cu gandul la Dumnezeu. Si ca in aceste clipe, cu totii spunem Hristos a inviat. Si ca in aceste clipe spunem da-le Doamne minte, sa fie cap, si nu coada. Ca toate sunt trecatoare in viata, mai putin credinta in Dumnezeu. Suntem aici, nu intamplator, in Timisoara, in orasul Revolutiei romane, in orasul libertatii romanilor.
In orasul care a invatat in existenta lui. Ca nu e doar important sa-l respecti pe cel de langa tine, ci este extrem de important sa fii alaturi de el la bine si la greu. Suntem aici in Timisoara, in orasul in care am invatat cu totii romani, sarbi, germani, evrei.
Crestini ortodocsi, crestini neoprotestanti, crestini catolici, ca este extrem de important. Sa ne respectam si sa ne iubim intre noi pentru ca avem acelasi scop. Fericirea celor din jurul nostru”, a spus subprefectul Sorin Ionescu.
La mars au participat anul acesta cateva sute de persoane, membrii ai diferitelor biserici din Timisoara. (I.P.)
Sursa: Ziua de Vest