Peste 2,6 milioane de romani vor participa, in aceasta noapte, la Slujba de Inviere. “Facem apel la prudenta in folosirea lumanarilor aprinse”

Chestorul de politie Eduard Ionescu, director in cadrul Directiei de Informare si Informatii Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a anuntat sambata ca echipajele de ordine publica vor fi prezente, in Noaptea de Inviere, in preajma a 12.200 lacasuri de cult, transmite Agerpres.


In aceasta seara, in Noaptea de Inviere, echipajele de ordine publica vor fi prezente in zona celor aproximativ 12.200 lacasuri de cult din toata tara, unde sunt asteptate peste 2,6 milioane de persoane.

De asemenea in apropierea locurilor unde se vor desfasura slujbele religioase sunt pregatite si mobilizate echipe de interventie in situatii de urgenta”, a spus chestorul, intr-o declaratie sustinuta la sediul MAI.

El a facut apel la prudenta in folosirea lumanarilor aprinse.

„Facem apel la prudenta. Atunci cand folositi lumanarile sau candele de aprinse nu le lasati nesupravegheate, nu le lasati la indemana copiilor. Reamintim cetatenilor ca, indiferent de modul in care aleg sa petreaca aceste zile, sa aiba o conduita preventiva, sa respecte indicatiile efectivelor Ministerului Afacerilor Interne si sa semnaleze orice situatie de pericol la numarul de urgenta 112”, a afirmat Eduard Ionescu.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, maior Ana Maria Burchi, a informat ca in Noaptea de Inviere aproximativ 7.000 de jandarmi vor fi prezenti in strada pentru asigurarea masurilor de ordine publica la nivel national in apropierea celor peste 12.000 de lacasuri de cult, dar si pe traseele de deplasare ale oamenilor.

Totodata, a precizat Burchi, jandarmii vor fi prezenti si la cele peste 160 de manifestari publice care vor avea loc in urmatoarele zile, pentru a se asigura ca nu vor exista incidente.

Pe litoral, jandarmii sunt prezenti in toate statiunile aglomerate, cum sunt Mamaia si Costinesti, fiind constituite echipe mobile de interventie, pregatite se intervina in caz de tulburare a ordinii publice.

Principalele trasee de patrulare vor include zonele foarte aglomerate, cum sunt porturile turistice, faleza Cazinoului, precum si zona cluburilor. (…) Jandarmeria Romana va fi prezenta si in statiunile montane, unde multi turisti au ales sa-si petreaca minivacanta. Zilnic aproximativ 200 de jandarmi montani se afla permanent pe traseele si in statiunile turistice, dar si in cazul constatarii unor abateri de la normele legale”, a adaugat Ana Maria Burchi

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane a subliniat ca de la inceputul minivacantei pana in prezent, in intreaga tara, nu au fost inregistrate incidente majore, in aceasta perioada peste 5.000 de jandarmi fiind implicati in aproximativ 3.000 de misiuni, la nivel national, pentru siguranta oamenilor.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Romane, comisarul sef de politie Bogdan Ghebaur, in perioada minivacantei de 1 mai si a Pastelui Ortodox Politia Romana a actionat in vederea asigurarii unui climat de ordine si siguranta publica in zona lacasurilor de cult unde au avut loc manifestari religioase, in statiunile montane si de la malul marii, precum si pe principalele drumuri nationale si autostrazi.

„In perioada 1- 3 mai, politistii au intervenit la peste 8.600 de evenimente, dintre care peste 7.400 au fost sesizate prin 112. Au fost prinse in flagrant delict peste 500 de persoane, banuite de comiterea de infractiuni, fiind depistate peste 60 de persoane urmarite. Politistii au aplicat aproximativ 28.700 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 11,6 milioane lei”, a informat Ghebaur.

Inca din data de 30 aprilie, conform chestorului de politie Eduard Ionescu, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a operationalizat Planul preventiv de ordine si siguranta publica, document ce prevedea ca, zilnic, la nivel national sa fie la datorie peste 25.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera, pompieri, precum si alte efective de la MAI pentru asigurarea sigurantei persoanelor in minivacanta si de sarbatori.

Putem afirma ca obiectivul a fost atins. (…) In toata aceasta perioada nu au fost inregistrate evenimente deosebite. De altfel, la nivel national, datele arata in felul urmator: infractiunile comise cu violenta – cu 13% mai putine fata de perioada similara a anului trecut, talhariile – cu 41% mai putine fata de perioada similara a anului trecut.

Si la accidente rutiere grave avem o scadere cu 52%. Persoanele decedate in accidente rutiere, din pacate mai avem si aceste situatii, dar avem o scadere de 43% fata de perioada similara a anului 2023. Acest rezultat sau aceste rezultate nu sunt niste bunuri date ele reprezinta efortul angajatilor Ministerului Afacerilor Interne care in toata aceasta perioada au fost la datorie”, a mai spus chestorul de politie Eduard Ionescu.

Leave a Reply