Anul 2023, in care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei cladiri proprii a Politehnicii timisorene, a fost un bun prilej pentru regandirea intregului campus al Universitatii Politehnica Timisoara si transformarea acestuia in acord cu principiile de sustenabilitate urbana, care reprezinta o prioritate a conducerii institutiei.
„Ideea unui campus al viitorului, inteligent si verde, a aparut inca inainte de intrarea in anul Capitalei Culturale Europene, cand studentii Facultatii de Arhitectura si Urbanism a UPT au venit cu o noua viziune de dezvoltare a acestuia, in ton cu vremurile de azi.
Proiectul de urbanism stabileste doua directii transversale fundamentale prin temele „smart” si „verde” necesare a fi aplicate fiecarei propuneri. Propunerile vizeaza interventii de la nivelul intregului campus reunit, inclusiv zona caminelor”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Ca un prim pas in modernizarea campusului UPT si transformarea acestuia intr-un campus verde si inteligent, sunt deja in derulare doua proiecte.
Unul dintre acestea vizeaza instalarea unui sistem fotovoltaic la 17 cladiri ale Universitatii Politehnica Timisoara (camine studentesti, cladiri ale facultatilor, cladiri administrative), cu o putere instalata de 1,5 MWh, in valoare de 1.8 milioane de euro, printr-un proiect finantat din fondurile Ministerului Energiei, cladirile vizate urmand sa isi asigure o productie de energie electrica regenerabila care sa acopere necesarul de consum.
Un alt proiect, finantat prin PNRR, vizeaza modernizarea completa a caminelor studentesti. Pentru inceput, la caminele 1C si 2C se are in vedere reamenajarea interioara, marirea spatiului locuibil, transformarea camerelor in module de tip apartament a cate doua camere, doua bai si o chicineta, modernizarea sistemelor de instalatii HVAC si instalatii electrice, refacerea termosistemului in vederea reducerii consumului de energie, instalarea de surse regenerabile de energie (sistem fotovoltaic, panouri termice, pompe de caldura). In ideea de campus verde, si celelalte camine studentesti urmeaza sa fie modernizate, cu prioritate cele cu camere individuale, valoarea totala a investitiilor fiind de peste 4 milioane de euro.
„Sustenabilitatea este unul dintre pilonii de dezvoltare ai universitatii noastre pentru noul plan strategic 2024-2029. Transformarea Campusului nu se poate rezuma doar la cladiri, ci si la mentalitati.
In acest sens, a fost derulat proiectul University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption (USE-REC), care si-a propus sa reduca decalajul dintre convingerile studentilor si comportamentele lor efective legate de utilizarea eficienta a energiei, consumul responsabil de energie in campus si/sau acasa, prin instruiri, campanii de constientizare, concursuri si evenimente care consolideaza un comportament pro-activ de crutare a mediului inconjurator.” a declarat conf. dr. ing. Simon Pescari, prorector pe investitii, patrimoniu si dezvoltare sustenabila al Universitatii Politehnica Timisoara.
In inima campusului ramane totusi baza sportiva, care se bucura de o continua modernizare. Dupa investitiile de la Baza Sportiva 2, finalizate cu refacerea bazinului de inot si a terenurilor sintetice, lucrarile la tribuna Stiinta se desfasoara intr-un ritm sustinut. Tribuna prevede si o parcare etajata care reprezinta o prima etapa in planul pe termen lung de transformare a campusului intr-un spatiu complet pietonal si care sa raspunda nevoilor actuale ale comunitatii.
Complementar investitiilor in infrastructura fizica, Universitatea Politehnica Timisoara subliniaza importanta educatiei continue, creand instrumente care sa faciliteze invatarea (informala si non-formala) si in afara salilor de clasa. Pe acest fond a aparut programul UPT Campus Creativ, o platforma care pune bazele regenerarii sociale, culturale si urbane, campusul devenind astfel un spatiu al inovarii si al creativitatii, un spatiu in care tinerii isi creeaza propria identitate in structura orasului.
„Am lansat programul UPT Campus Creativ cu viziunea de a incapsula toata efervescenta generata in universitate de programul Capitalei Culturale Europene si de a o folosi pe termen lung pentru a directiona procesul educational catre interdisciplinaritate, dialog, incluziune si sustenabilitate.
Miza este de a consolida UPT ca o universitate deschisa catre comunitate si care formeaza specialisti care folosesc resursele intr-un mod creativ, raspunzand nevoilor orasului intr-un mod etic, solidar si cu grija fata de mediul inconjurator. Continuam si anul acesta cu evenimente menite sa traduca stiinta si cercetarea pe intelesul publicului larg precum Noaptea Campusului Deschis sau Science&Wine, cu activitati interdisciplinare pentru studenti precum cele cuprinse in programul BrightCityscapes sau cel al voucherelor culturale si cu alternativele de petrecere a timpului liber in campus precum micro-stagiune de spectacole sau festivalul de muzica electronica TakeOver.” a declarat Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Educational din cadrul UPT. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Roncov)