Scopul dezbaterii “Pozitia Romaniei in Uniunea Europeana” de astazi a fost: cunoasterea de catre timiseni a candidatilor AUR pentru Parlamentul European si promovarea acestora astfel incat cetatenii, familiarizati cu candidatii, sa disemineze in diferite medii sociale obiectivele AUR in Parlamentul European.
Obiectivele vorbitorilor de astazi, presedintele CNC AUR – Claudiu Tarziu, prof. dr. Gheorghe Piperea si conf. dr. Avram Fitiu, au fost:
-receptarea de catre cetateni a interesului AUR pentru problemele comunitatii/ tarii in perspectiva interactiunii cu institutiile UE
-sporirea interesului cetatenilor pentru alegeri
-promovarea calitatii umane (intelectuale, profesionale si morale) a candidatilor AUR
AUR a lansat cu un an inainte de alegerile pentru Parlamentul European lista candidatilor pentru europarlamentare, fapt unic in politica post-aderare a Romaniei la UE.
Teme abordate azi:
- Pozitionarea AUR fata de Uniunea Europeana
- Pozitionarea AUR in relatii internationale
- Europa in viziunea AUR
- Viziunea AUR pentru Europa – mijloace de aplicare
Subteme:
Agricultura romaneasca
Educatia performanta
Cultura si identitatea romaneasca
Romanii in strainatate
Tinerii romani si insetia pe piata muncii
Pensiile speciale
Familia traditionala
Claudiu Tarziu: “Astept de la timisoreni sa ni se alature in aceasta lupta a tarii noastre in noua Uniune Europeana post-iunie 2024. Ce ne ofera UE si ce ii oferim noi, romanii? De ce trebuie sa luptam pentru a nu mai fi cetateni de mana a doua? De ce este crucial sa oprim transformarea UE intr-o Uniune Sovietica 2.0?”
Prof. dr. Gheorghe Piperea: “Uniunea Europeana este o constructie juridica, iar nu o realitate naturala, asa cum sunt ca natiunea, familia si comunitatea imediata. Este un contract, iar nu o federatie. Nu exista identitate europeana, ci o suma de identitati nationale europene. Uniunea Europeana a fost conceputa ca un parteneriat pentru pace si ca un instrument pentru cooperare economica si bunastare. A fost fundatia unui spatiu de libera circulatie, unde drepturile si libertatile fundamentale ale omului sunt cruciale.
Uniunea Europeana nu este un supra-stat constrangator care sa aiba caderea sa inghete drepturi si libertati si sa puna lumea in stare de razboi perpetuu. Dimpotriva, Uniunea Europeana a fost menita sa evite razboiul europenilor contra europenilor.
Cu toate acestea, exercitiul prea indelungat al puterii, incredintata timp de zeci de ani uneia si aceleiasi clase de politruci, a pervertit Tratatele originare si a permis armatei de birocrati construita intre timp pe butaforia institutionala europeana sa uzurpe puterea si chiar sa o transfere ilegitim unor elite auto-mandatate, cinice, interesate doar de control si de pastrarea privilegiilor lor neo-feudale.” (Departamentul de comunicare AUR Timis)