Primarul din Sacalaz, obligat sa achite aproape 3 milioane de lei angajatilor concediati abuziv. Sechestru asigurator pus pe doua terenuri

Nori negri se aduna deasupra Primariei Sacalaz, condusa de primarul Viorel Nicu, dupa ce aproape toti angajatii care au fost concediati abuziv, in perioada 2021 – 2022, au contestat deciziile primarului si au avut castig de cauza in instanta.


In prag de alegeri locale 2024, edilul comunei Sacalaz trebuie sa scoata bani din piatra seaca, peste 500.000 de euro, pentru a achita salariile restante si cheltuielile de judecata. Asadar, abia votat, o parte din bugetul local, cifrat la 80 milioane de lei, va fi directionat catre conturile angajatilor care au fost concediati abuziv.

Potrivit unor surse din Primaria Sacalaz, pe lista celor care si-au pierdut locul de munca dupa preluarea mandatului de primar de catre Viorel Nicu se afla mai multe persoane, printre care Bogdan Lungu – administrator public, Meici Simona Ildiko – consilier personal, Meici Sorin Simion – consilier personal, Todasca Alina – inspector grad superior, Bejnariu Lavinia – inspector grad superior, Anca Roman – inspector grad superior, Tudorica Mioara – referent principal si Pecican Bianca – referent grad principal.

Suma totala a drepturilor salariale brute ce trebuie achitate de Primaria Sacalaz este de aproximativ 2,2 milioane de lei. La aceasta suma se adauga majorari, indexari si actualizari ce majoreaza suma la aproximativ 2,5 milioane de lei. Pe langa suma de 2,5 milioane de lei, Primaria trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata si onorariile avocatilor.

Mai mult, Primaria Sacalaz mai trebuie sa plateasca drepturile salariale pentru Micsa Alexandru, care a fost angajat la Serviciul Public de Gospodarie Comunala. Acesta a fost concediat nelegal in anul 2023. Despagubirile ce trebuiesc platite, indirect din Bugetul local al comunei Sacalaz, se ridica la aproximativ 100.000 de lei. Astfel, prejudiciul total produs UAT Sacalaz este de 2,9 milioane de lei.

Pentru a-si completa organigrama, dupa concedierea incomozilor, Nicu Viorel a adus in primarie o serie de rude sau persoane apropiate. Este vorba despre familia Samson (sot si sotie), nepoata Mihaela Dragalina si cumnata Tanta Colceriu.

„Cele patru persoane sunt angajate pe urmatoarele posturi: domnul Samson este angajat ca tractorist in cadrul SPGC Sacalaz; doamna Samson este angajata pe postul de asistent medical; doamna Colceriu Tanta este angajata pe post de bucatar; doamna Mihaela Dragalina este angajata pe post de inspector in cadrul serviciului Patrimoniu, Urbanism si pe langa salariul de baza beneficiaza si de un spor pentru lucru la proiecte europene, in cuantum de 50%, aplicat la salariul de baza”, ne-a dezvaluit un angajat al primariei.

Suma totala lunara bruta achitata de Primaria Sacalaz ca si drepturi salariale se ridica la aproximativ 10.000 de euro, adica 50.000 de lei lunar. Referitor la sporul de 50% acordat Mihaelei Dragalina, Curtea de Conturi a apreciat ca acesta a fost acordat nelegal, neexistand rapoarte de activitate ale persoanelor care au beneficiat de aceste sporuri.

Rapoarte din care sa reiasa faptul ca acestea au lucrat minim 80 de ore lunar la proiectele finantate din fonduri europene. Intr-o discutie cu primarul Nicu Viorel, acesta a negat ca ar fi fost vorba despre concedieri abuzive, sustinand ca, la venirea in functie, a intocmit o noua organigrama. (Mara Ion)

Sursa foto: Buletin de Sacalaz

UPDATE: Doua dintre angajatele concediate abuziv, care au castigat procesele cu Primaria Sacalaz, au apelat la un executor judecatoresc pentru a-si primi salariile restante. Potrivit publicatiei Buletin de Sacalaz, cheltuielile publice cu ambele salariate se ridica la aproximativ 100.000 de lei noi, adica 1 miliard de lei vechi. In conditiile in care primarul Nicu Viorel nu s-a conformat notificarii executorului judecatoresc, s-a pus sechestru asigurator pe doua terenuri din patrimoniul comunei. Acestea vor fi scoase la vanzare, probabil, daca cele doua angajate nu-si primesc banii.

Leave a Reply