Teatrul National din Timisoara construieste impreuna cu publicul si pentru public o cultura teatrala moderna, atenta, implicata, subliniind dimensiunea teatrului ca decodor al dinamicii societatii. Prin spectacolele sale, Teatrul National pune sub lupa realitatea, optand sa o reflecte pe multiplele ei planuri de exprimare.
Ca atare, Teatrul National din Timisoara gireaza trei dintre vocile stabile ale unei noi generatii de regizori de teatru – Traian Soimu, Florin Piersic jr si Radu Iacoban, artisti creativi care interogheaza lumea in cheia cautarii sinelui, a vietii, in cheia absurdului, dar si, in egala masura, cu convingerea in capacitatea omului si a societatii de a alege valorile umaniste, de a opta in favoarea binelui, cu credinta in forta teatrului de a provoca schimbarea. Spectacolele la care cei trei lucreaza in prezent la Teatrului National construiesc, caleidoscopic, prin abordari dramatice total diferite, o imagine pertinenta a lumii in care traim.
Arta comediei este una dintre cele mai captivante incursiuni intr-un teritoriu in care teatrul si realitatea se substituie si se reflecta reciproc, o substantiala – si plina de umor – demonstratie ca, intr-un final, a trai este o arta, iar teatrul ii este cel mai bun translator. In viziunea regizorala a lui Traian Soimu, spectacolul reface textul lui Eduardo de Filippo, celebru dramaturg si actor italian care, cu instrumentele comediei, demonstreaza felul in care arta si viata se intrepatrund si se confunda si dovedeste ca Teatrul este o constiinta activa, nu o modalitate de evadare din realitate.
Premiera spectacolului va avea loc sambata, 6 aprilie, la Sala Mare a Teatrului National si va reprezenta debutul cunoscutului actor Sorin Leoveanu ca membru al trupei Teatrului National .
Pentru ca avem cu totii nevoie sa respiram aer curat intr-un orizont al cinismului si al singuratatii, tot la Sala Mare ne vom reintalni duminica, 14 aprilie si marti, 16 aprilie, cu Florin Piersic jr, care se intoarce la tripla ipostaza de dramaturg, regizor si interpret in comedia Romanian Psycho.
Indragitul actor al Teatrului National construieste, cu inteligenta, cu umorul si cu verva care ii sunt proprii, ceea ce se numeste stiintific „safe space”, spatiul de siguranta al carui destinatar este un personaj necunoscut care poate lua chipul fiecarui spectator in parte.
Intr-un joc de oglinzi care, penduland intre vizibil si invizibil, reflecta o drama cu vagi accente de intriga politista, Victimele datoriei de Eugène Ionesco, in regia lui Radu Iacoban, este un spectacol care isi urmareste eroul – un om obisnuit, aparent fara identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului National din Timisoara, Matei Chioariu – pe un drum simbolic, bizar, comic si tragic, pe care societatea il obliga sa il parcurga, in cautarea radacinilor raului, in ciuda (sau poate din cauza) placiditatii care il supune regulilor, fara discernamant.
Premiera va avea loc joi, 25 aprilie, de la ora 19, la Sala Mare.
Vom reveni cu amanunte in curand.
Biletele s-au pus in vanzare pe site-ul www.tntm.ro si fizic, la Agentia de bilete Marasesti, str. Marasesti nr. 2, orar marti – duminica, orele 11-19. (Teatrul National din Timisoara, Geta Petrovici)