Fundatia Guzsalyas din Sfantu Gheorghe va organiza si anul acesta un maraton de incondeiat oua inaintea Pastelui catolic, cu o durata de 17 ore, transmite Agerpres.
Reprezentanta fundatiei, Kolozsi Ildiko, a declarat, miercuri, ca „Noaptea incondeierii oualor”, care se va desfasura la Casa Mives din vecinatatea Muzeului National Secuiesc, va incepe vineri, 29 martie, la ora 10, si se va incheia a doua zi, la ora 3 dimineata, iar la maraton poate participa gratuit orice persoana care doreste sa pregateasca oua pentru sarbatorile pascale.
Fundatia pune la dispozitia participantilor vopsea, ceara, condeie, precum si cateva zeci de modele traditionale de incondeiere a oualor, iar acestia trebuie sa aduca doar ouale pe care vor sa le decoreze.
Maratonul este precedat de o serie de ateliere de incondeiat oua pentru copii si adulti.
„Atelierele de incondeiat oua le-am inceput deja, de doua saptamani, pentru copii, zilnic, intre orele 9 – 15, primim cate trei clase de copii, iar saptamana aceasta, de marti si pana joi, avem program si dupa-amiaza, intre orele 16-20.
Poate veni oricine, e liber, iar vineri vom organiza ‘Noaptea incondeierii oualor’, care va avea loc intre orele 10 – 3. De 30 de ani organizam aceste ateliere, care se bucura de un mare succes. Spre exemplu, la maratonul de incondeiat oua participa in fiecare an aproape 500 de persoane si ne bucuram foarte mult pentru ca asa putem perpetua traditiile pascale”, a declarat Kolozsi Ildiko, pentru Agerpres.
Duminica dimineata, in Piata Centrala din Sfantu Gheorghe, va avea loc o ceremonie religioasa de binecuvantare a bucatelor pregatite pentru sarbatoarea Pastelui catolic, la aceasta fiind asteptate cateva sute de persoane.
In fiecare an participantii aduc cosuri impletite, acoperite cu stergare si impodobite cu flori, in care pun oua rosii, cozonaci, vin si alte preparate, iar, dupa slujba, preotii merg printre randurile de oameni si sfintesc bucatele pregatite pentru masa de Pasti.
Conform traditiei, ouale incondeiate se daruiesc baietilor si barbatilor care, in a doua zi de Pasti, merg la stropit din casa in casa, „lociolitul’ sau udatul fetelor, cum i se mai spune, fiind un obicei stravechi care se pastreaza in aproape toate localitatile din judetul Covasna. (E.T.)