Pe 25 martie, de Buna Vestire, romanii respecta anumite traditii, obiceiuri si superstitii transmise in popor. Buna Vestire, denumita si Ziua Cucului, este o sarbatoare cu o insemnatate aparte pentru credinciosi, amintindu-le de momentul in care Fecioarei Maria i s-a vestit ca va naste pe Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Iata ce este pacat sa faci de Buna Vestire 2024.
Buna Vestire, semnificatia sarbatorii
Buna Vestire este o sarbatoare importanta din calendarul crestin-ortodox, celebrata anual pe 25 martie, cu noua luni inainte de Nasterea Domnului (Craciunul). Sarbatoarea, insemnata cu cruce rosie, cade in Postul Pastelui si este una dintre putinele zile in care credinciosii au dezlegare la peste. Ea mai este cunoscuta si sub denumirea de Blagovestenia sau Anuntarea.
Sarbatoarea aminteste de ziua in care Arhanghelul Gavriil ii da Fecioarei Maria vestea ca va avea un prunc. Potrivit marelui etnograf Simion Florea Marian, Buna Vestire este o sarbatoare la fel de mare ca Pastele sau Craciunul, deoarece, daca aceasta nu ar fi fost, celelalte doua sarbatori crestine nu ar mai fi fost celebrate.
”Daca macina cineva in ziua aceasta, si din faina macinata face mamaliga, si mamaliga aceasta o arunca apoi in apa, pestii nu o mananca; daca ia faina si o presara pe un pom, pomul respectiv nu face poame anul acela”, arata Simion Florea Marian in lucrarea sa ”Sarbatorile la romani”, conform canalsud.ro.
Pe 25 martie, oamenii de la sate aprind focuri in curte, chiar in fata usilor, si pun langa ele paine, apa si sare, pe care mai apoi le dau de pomana. Se spune ca ingerii se incalzesc prin acest ”ritual”, beau apa si se hranesc cu paine.
Ce este pacat sa faci de Buna Vestire 2024?
De Buna Vestire 2024, oamenii nu au voie sa se certe si nici sa se supere unii pe altii, pentru ca este mare pacat. Cei ce nu tin cont de acest lucru risca sa aiba parte de un an plin cu necazuri. Este o zi a pacii, asa ca este bine sa te rogi atat pentru binele celor dragi, cat si pentru dusmani.
Fiind o sarbatoare cu cruce rosie (semn distinctiv pentru importanta slujbelor), gospodinele nu au voie sa spele, sa calce, sa coase si sa dea cu matura de Buna Vestire. La randul lor, barbatii nu au voie sa lucreze la camp sau sa desfasoare alte treburi grele prin gospodarie.
Potrivit unei superstitii stravechi, nu este bine sa asculti cantatul cucului in aceleasi haine pe care le-ai imbracat in ziua precedenta. Trebuie sa porti haine noi, de sarbatoare.
In ziua praznicului, pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa, pentru ca risca sa omoare toti pestii. De Buna Vestire nu se pun ouale la closca, deoarece puii ar putea iesi cu doua capete si patru picioare, conform crestinortodox.ro.
Alte traditii si obiceiuri de Buna Vestire
In unele zone din Romania se obisnuieste ca pomii sa fie ”amenintati” de Buna Vestire si stropiti cu tuica. Se crede ca asa vor oferi satenilor roade bogate. In Maramures, oamenii aduna lucrurile pe care nu le mai folosesc din curti si le dau foc. Ritualul este cunoscut sub denumirea de ”Noaptea Focurilor” si dureaza pana la miezul noptii sau chiar pana a doua zi de dimineata.
De Buna Vestire, Biserica da dezlegare la vin, untdelemn si peste. Se spune ca cei ce gusta peste pe 25 martie se vor simti ”ca pestele in apa” pe tot parcursul anului. Tot in aceasta zi importanta, ciobanii se urca pe stogul de fan si ameninta iarna cu toporul ca sa fuga.
Buna Vestire mai este cunoscuta si ca Ziua Cucului, deoarece se crede ca 25 martie este prima zi in care canta cucul. El este vazut ca vestitorul lucrurilor importante. Se spune ca cine il aude pentru prima data cantand trebuie sa numere de cate ori canta pentru a sti cat mai are de trait. Cucul trebuie asteptat cu veselie si cu stomacul plin, dar si cu bani suficienti in buzunare. (E.T.)