Scriitorul Mircea Cartarescu, fost nominalizat la Premiul Nobel, a primit titlu de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) continua activitatile si proiectele culturale dedicate comunitatii, din seria „La UVT, Cultura este Capitala!”. Astfel, vineri, 22 martie 2024, in cadrul primului eveniment, invitatul de prestigiu al UVT a fost scriitorul nominalizat la Premiul Nobel, Mircea Cartarescu, unul dintre cei mai apreciati scriitori romani contemporani si cel mai tradus la nivel international. 140 de titluri, traduse pana azi in 27 de limbi.


In cuvantul de deschidere a ceremoniei, ptof. univ. dr. Marinel Pirtea, rectorul UVT, a prezentat succint personalitatea si activitatea prodigioasa a prof. Cartarescu si motivatia acordarii inaltului titlu.

“Astazi, onoram un nume care apartine firesc si plenar ambelor proiecte mentionate – Mircea Cartarescu. Pe de o parte profesorul universitar si scriitorul Mircea Cartarescu este o personalitate de prim rang a culturii romane cu o deschidere ampla si generoasa nu doar spre comunitatea intelectuala si academica, ci si spre publicul larg din orasul nostru.

Astfel, numele lui figureaza la loc de cinstea pe lista personalitatilor care si-au adus contributia la promovarea culturii romane spre comunitate.

Pe de alta parte, Mircea Cartarescu ar fi candidatul ideal pentru Nobel@UVT, el fiid numele romanesc cel mai frecvent mentionat pentru nominalizare la premiul Nobel pentru literatura propus oficial in mai multe randuri de Uniunea scriitorului din Romania. (…)

Prin personalitatea sa marcanta, prin rolul major jucat in cultura romana actuala,  Mircea Cartarescu raspunde unui deziderat asumat de Universitate de Vest Timisoara de a forma caracterele tinerei generatii.

Cinstindu-l azi pe scriitorul si profesorul Mircea Cartarescu, UVT isi afirma una din valorile sale fundamentale: aceea de a oferi studentilor modele demne de urmat prin recunoasterea reperelor adevarate, menite sa le consolideze profilul intelectual si moral.

Domnule Mircea Cartarescu, suntem onorati de prezenta domniei voastre la Timisoara si de intrarea in randurile comunitatii noastre academice. Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum, Universitate de Vest va multumeste pentru ca ne invatati sa visam frumos si inalt.

Va uram sanatate si putere de munca si va dorim sa continuati cu aceeasi daruire pasionata dumneavoastra activitate”.

De asemenea, in discursul sau, Mircea Cartarescu a amintit pe scurt despre reusitele lui exceptionale in literatura si si-a aratat recunostiinta pentru UVT ca i-a acordat acest important titlu.

“Universitatea de Vest din Timisoara imi face astazi o onoare deosebita, neasteptata si de aceea cu atat mai pretioasa pentru mine, acordandu-mi  titlu academic de Doctor Honoris Causa.

De-a lungul a 40 de ani de scris literatura, lucrari teoretice si publicistica, dublati de o perioada tot atat de lunga de activitate in invatamant, am mai avut bucuria sa primesc premii, ordine si distinctii oficiale din partea a diverse a institutii romanesti si straine.

Dar pentru mine Universitatea de Vest a fost intotdeauna speciala pentru ca in cadrul acestei institutii de invatamant superior activeaza un numar neobisnuit  de mare de oameni de cultura, critici si scriitori cei mai multi congenari ai mei de prietenie carora m-am bucurat inca de la inceputul carierei mele.

De a lungul anilor, am avut de multe ori ocazia sa particip la evenimente organizate de Universitatea de Vest, sa conferentez in aula ei si sa cunosc cu aceasta ocazie conducerea, personalul didactic, facilitatile, proiectele si obiectivele.

Pot spune prin urmare in cunostinta de cauza ca UVT este una dintre cele mai competente si performante universitati din Romania si chiar din intreaga Europa Centrala – A treia Europa, cum a fost inspirat numita de dumneavoastra.

Scrisul meu literar consta in aproximativ 30 de volume. In centrul sau se afla cateva carti pe care le consideri organe vitale ale corpului meu scriptural: poemul epic Levantul si romanele Orbitor, Solenoid si Theodorus.

In jurul acestui nucleu dur, orbiteaza cartile mele de versuri, de povestiri, de calatorii, jurnalul meu, scrierile mele de critica si teorie literara, volumul de publicistica si chiar si o carte de basm.

140 de titluri dintre scrierile mele sunt traduse pana azi in 27 de limbi. Ele mi-au adus in ultimele doua decenii cateva premii internationale dintre care cele mai prestigioase sunt Premiul de Stat al Austriei, premiul Thomas Man, premiul FiIL, premiul Formentor si Los Angeles Times Book Prize.

Deloc, in ultimul rand, am avut intotdeauna o activitate civica si politica foarte accentuata in ultimii ani de cumpana ai democratiei romanesti, prin care am sprijinit valorile pe care, cred eu, se construieste o societate sanatoasa, dreapta si functionala, adica democratia orientarea pro-europeana si drepturile omului.

Am fost prezent in toate momentele dramatice ale istoriei noastre recente de la Piata Universitatii, la Piata Victoriei si am scris publicistica fara menajamente si centura de siguranta despre raul din lumea romaneasca adunata in volume ca Baroane! Pururi tanar infasurat in pixeli sau Peisaj dupa isterie.

In ultimii doi ani, am scris in presa romaneasca si internationala despre ororile razboiului din Ucraina, o barbarie nedemna de epoca noastra, desfasurata la granita noastra de est si amenintand lumea libera europeana.

A simtit nevoia acestui scurt bilant ca sa justific cat de putin in proprii  mei ochi decizia dumneavoastra de a-mi acorda titlul de Doctor Honorez Causa al Universitatii de Vest Timisoara.

Primesc acest titlu cu toata recunostinta ca pe una dintre cele mai pretioase dovezi de apreciere si incredere in intreaga mea cariera! Va multumesc tuturor”.

Daca acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UVT, s-a desfasurat vineri dimineata, prelegerea pe care binecunoscutul autor a sustinut-o in cadrul conferintei publice „Aventura literaturii”, a avut loc, in seara de joi, 21 martie, incepand de la ora 18.30, in Aula Magna „Ion Curea” a UVT.

Intalnirea a fost moderata de profesorul si criticul Mircea Mihaies.

Textele semnate de Mircea Cartarescu sunt cunoscute pentru stilul lor complex si bogat, precum si pentru profunzimea abordarii temelor existentiale si ale conditiei umane.

Cartile sale abordeaza adesea subiecte precum identitatea, memoria, dragostea si cautarea de sine.

Printre cele mai apreciate si traduse opere ale sale se numara romanul “Orbitor” (publicat initial in trei volume: “Aripa stanga”, “Corpul” si “Aripa dreapta”), o lucrare considerata drept capodopera a literaturii romane contemporane.

Alte lucrari semnificative includ romanele “Nostalgia”, “Levantul”, “De ce iubim femeile” si “Solenoid”, precum si volumele de poezie si eseuri. (E.T.)

Sursa: ziua de vest

Leave a Reply