Camera Deputatilor a adoptat, in aceasta saptamana, “Legea 2 Mai”, care prevede ca traficantii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. “Nu poti sa vinzi heroina sau cocaina, sa distrugi vieti si dupa sa umbli liber pe strazi. Locul traficantilor este la inchisoare”, a transmis ministrul Justitiei Alina Gorghiu.
Este vorba despre un proiect initiat de catre liberali. Propunerea legislativa prevede ca efectuarea de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si este pedepsita cu inchisoare de la trei la 10 ani.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii 43/2000, precum si modificarea Legii 194/2011, in sensul majorarii cuantumului pedepselor, precum si al eliminarii posibilitatii executarii pedepsei sub supraveghere, in cazul traficului de droguri de mare risc si traficului international de droguri de mare risc. Legea merge la promulgare.
“Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai sa fie votata de Parlamentul Romaniei si astazi s-a intamplat. Ce aduce nou? Faptul ca traficantii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poti sa vinzi heroina sau cocaina, sa distrugi vieti si dupa sa umbli liber pe strazi. Locul traficantilor este la inchisoare. Nu mai avem voie sa asistam la inca o tragedie ca cea de la 2 Mai. Sa fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru ca trebuie sa ne protejam tinerii de traficul de droguri”, a afirmat Alina Gorghiu, intr-un mesaj video postat pe Facebook.
Conform proiectului de lege, “fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza fara drept operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava”.
De asemenea, “fapta persoanei care, cu intentie, efectueaza fara drept operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzand sau disimuland ca acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a caror comercializare este permisa de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava”, potrivit sursei citate.
Pe 20 noiembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, in calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputatilor a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare. (V.E.)