Politistii Inspectoratului Judetean de Politie Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice au efectuat, azi, nu mai putin de 30 de perchezitii la domiciliile unor persoane si la sediile unor firme, in Bucuresti si in noua judete, mai multe societati comerciale fiind suspectate ca au obtinut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program national, cauzand un prejudiciu de 1.428.000 de lei.
Infractiunile pentru care se fac cercetari in acest dosar sunt de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Opt persoane vor fi duse la audieri.
”In aceasta dimineata, politistii Inspectoratului Judetean de Politie Prahova -Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice au pus in executare 30 de mandate de perchezitie domiciliara, la adresele unor persoane fizice, precum si la sediile si punctele de lucru ale unor persoane juridice, din judetele Sibiu, Timis, Constanta, Bucuresti, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Bihor, Cluj, Hunedoara si Gorj.
In fapt, in perioada 2018-2020, mai multe societati comerciale ar fi solicitat si ar fi obtinut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program national, inducand in eroare o institutie si bancile partenere, cauzand un prejudiciu de 1.428.000 de lei”, anunta IGPR.
In perioada indicata, persoanele cercetate ar fi preluat mai multe societati comerciale, care aveau aprobate finantari prin intermediului unui program national, in sume de 200.000 de lei si TVA (in cazul societatilor neplatitoare de TVA), pentru fiecare societate.
Ulterior, ar fi schimbat sediul social al societatii la o singura adresa, concomitent cu schimbarea administratorului societatilor.
In vederea derularii programului si obtinerii sumelor de bani in baza contractului de finantare incheiat cu bancile partenere, persoanele implicate ar fi depus la dosarul de finantare documente justificative (oferte, facturi fiscale, contracte de vanzare-cumparare, contracte de inchiriere, contracte de munca, etc.), care atestau doar scriptic indeplinirea conditiilor pentru obtinerea finantarii.
Dupa incasarea sumelor de bani, societatilor comerciale folosite le-ar fi fost radiate sediile sau le-ar fi expirat.
Opt persoane vor fi duse la audieri.
Activitatile sunt desfasurate in cadrul unui dosar penal intocmit pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane.
Actiunile au beneficiat de sprijinul luptatorilor Serviciului pentru Actiuni Speciale Sibiu si al politistilor din cadrul inspectoratelor de politie judetene Sibiu, Constanta si Timis. (V.E.)