Proiect de buget pentru Timisoara: Peste 500 milioane de euro, cu investitii record in educatie, sanatate, intretinere parcuri si spatii verzi

Primaria Municipiului Timisoara propune pentru 2024 un buget de 2.526.886.930 lei, in crestere fata de anul trecut, care continua evolutia dinamica din 2023, cand suma record de 635 de milioane de lei a fost investita in dezvoltarea orasului.


„Am propus un buget echilibrat, care raspunde ambitiilor de dezvoltare ale Timisoarei si nevoilor din cartiere. Impartim resursele orasului echitabil intre buna functionare a serviciilor publice ale orasului si investitii in viitor. Peste 40% din banii alocati dezvoltarii Timisoarei vin din fonduri europene, cu precadere din banii din PNRR pe care i-am atras in ultimii doi ani”, a spus primarul Dominic Fritz.

Proiectul de buget si anexele pot fi consultate integral pe https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/31f2e632-59c3-4a61-ac60-6c6b1571a58a.

Sectiunea de functionare, in care se regasesc bani pentru transport in comun, termoficare, curatenie, spatii verzi, iluminat public, ordine publica, asistenta sociala, locuinte, cultura, sport, are prevazuta suma de 1,23 miliarde de lei.

„La sectiunea functionare am alocat mai multi bani pentru reparatii trotuare, pentru plantare si intretinere spatii verzi din cartiere si pentru o mai buna functionare a iluminatului public. Sunt, de altfel, principalele capitole unde avem cele mai multe solicitari din partea timisorenilor. Continuam sa subventionam atat costul transportului public local, cat si sistemul de termoficare si sa mentinem costurile suportabile pentru timisoreni”, a spus primarul Dominic Fritz.

Din fondurile pentru functionare pe care Primaria le are la dispozitie, 300 de milioane sunt propuse pentru subventiile pentru caldura si transport in comun. O prioritate clara este intretinerea parcurilor si a zonelor verzi pentru care sunt prevazute peste 50 de milioane de lei, in crestere cu aproape 25% fata de anul trecut. In plus, suma pentru salubritate a fost majorata cu 17%, pana la aproape 64 de milioane de lei.

Totodata, cele 63 de milioane de lei prevazute pentru invatamant (reparatii, plata utilitatilor, consumabile, bunuri si servicii pentru scoli si gradinite) reafirma angajamentul Primariei de a asigura un mediu educational modern. Sectiunea de functionare include si aproape 30 de milioane de lei pentru iluminatul public, dar si o suma ce depaseste 70 de milioane de lei pentru reparatii strazi si trotuare, amenajari de locuri de parcare.

Continuam sa sustinem viata culturala si dupa succesul anului 2023 si am alocat pentru functionarea acestui domeniu o suma de aproape 138 de milioane.

Bugetul de dezvoltare reconfirma prioritatile strategice pe care le avem pentru Timisoara. Cea mai mare crestere o avem la investitiile in educatie care reprezinta aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orasului.

Este cea mai mare suma investita in modernizarea si extinderea scolilor si gradinitelor, din istoria orasului. Sunt bani cu care construim 84 de clase noi, 6 sali de sport la scoli, dar si schimbam mobilierul in toate clasele din Timisoara. Anul acesta finalizam 13 investitii in educatie si incepem alte 7”, spune primarul Fritz. „2024 este anul in care finalizam proiecte majore, cum sunt Cetatii, Bogdanestilor, Vidrighin, Pasarela Gelu, clinicile ORL si Balneo. Dar si incepem altele noi, foarte asteptate de timisoreni, cum e stadionul Eroii Timisoarei, regenerare urbana pe 6 hectare in jurul Pietei Traian, modernizari la Spitalul Municipal si la cel de Copii sau noul skatepark”.

Sectiunea de dezvoltare, cu o valoare de 1,28 miliarde de lei, include sute de proiecte complexe dar si proiecte mai mici pentru imbunatatirea infrastructurii orasului. Astfel, sunt bugetate investitii care sunt deja in derulare: liceele Waldorf, Ungureanu sau Lenau, bulevardul Vidrighin, pasarela Gelu, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii sau cinematografele Studio si Dacia.

Cu un buget record pentru educatie de peste 235 de milioane de lei, Primaria asigura bani pentru investitii noi, precum Cresa din Bucovina, Scoala gimnaziala nr.1 din Fabric, Scoala gimnaziala arondata Liceului Calderon, Liceul Ana Aslan, Colegiul Henri Coanda, Liceul Alimentar si Campusul Dual, ultimele cu finantari din PNRR si termen de finalizare 2026.

In domeniul sanatatii, dintr-un buget total de peste 46 milioane de lei, aproape 12 milioane de lei sunt pentru dotarea cu echipamente necesare pentru tratamentul si ingrijirea bolnavilor.

Una dintre investitiile noi este stadionul ”Arena Eroii Timisoarei” de pe Calea Buziasului, a carui constructie va incepe in perioada imediat urmatoare. Pentru ridicarea stadionului cu 10.101 locuri, in bugetul pe 2024 este prevazuta o suma de aproape 31 de milioane de lei.

Pe lista investitiilor complexe se numara constructia unui nou pod in zona Polona in locul pasajului existent din Freidorf, extrem de degradat. Tot la capitolul drumuri si poduri, pasajul Solventul are alocate aproape 70 de milioane de lei, pasarela Gelu peste 13 milioane de lei, iar pasarela Indragostitilor 3,5 milioane de lei.

Sume importante din sectiunea dezvoltare sunt prevazute si pentru modernizarea iluminatului public si pentru realizarea de parcari etajate. Toate cifrele pot fi consultate pe site-ul Primariei, accesand linkul: https://buget.primariatm.ro.

Luni, 19 februarie, de la ora 17, va fi organizata dezbaterea publica pe tema proiectului de buget, in Sala de Consiliu a Primariei. Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor referitoare la proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului aferent 2024, supus dezbaterii, cetatenii interesati se pot adresa in scris la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, pana la data de 19.02.2024, ora 11.

Persoanele care doresc sa participe la dezbatere vor anunta pana cel tarziu in data de 19.02.2024, ora 11, intentia de participare si totodata vor transmite opiniile pe care urmeaza sa le puna in discutie, la adresa de e-mail mentionata mai sus, precizand: numele, numarul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitatiei online in vederea participarii la sedinta prin  intermediul platformei online.

Participantii la dezbatere care se inscriu la cuvant isi vor sustine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotarare. Durata limita de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply