Nicolescu Dragos Andrei, decanul Baroului Arges, si Ioana Luminita, prodecanul Baroului Arges, au fost reclamati la Parchet pentru comiterea infractiunii de folosire fara drept a denumirii ”Baroul Arges”, fapta prevazuta si pedepsita de art. 59 din Legea nr. 51/1995 a profesiei de avocat.
Plangerea penala a fost depusa de avocatul Florin Sabie (foto), care a sesizat faptul ca sefii baroului au creat un grup privat de discutii pe Whatsapp, sub denumirea Baroul Arges, in care instiga la ura impotriva unor colegi, ei insisi facand afirmatii denigratoare la adresa unor avocati din baroul argesean.
“Infractiunea nu a fost comisa de profane, ci de reprezentantii legali ai Baroului Arges. Discutiile din acest grup, chiar privat, asa cum sustin cei doi sefi ai baroului, nu aveau de ce sa aiba loc sub antetul institutiei Baroul Arges, denigrandu-l pe unul dintre membrii acestuia, mai ales in lipsa, cand acesta nu se poate apara, nefacand parte din acel grup, fiind exclus in urma cu doua luni pentru o diferenta de opinie.
Referirea la conotatia numelui meu (“ia-ti sabia in brau si fa-ti un grup”) este cu atat mai ciudata, pentru ca are si o unda de discriminare, aici. Discutiile acestea sunt de natura sa influenteze opinia celorlalti despre un coleg, un membru al Baroului. Ce vor crede avocatii ceilalti, in special cei fara experienta in comunicare, atunci cand vad pe grupul numit Baroul Arges – o institutie cu rol de reprezentare a tuturor avocatilor -, astfel de mesaje despre unul sau altul dintre membri”, se intreaba avocatul Sabie.
Potrivit art. 59 din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, “Folosirea fara drept a denumirilor „Barou“, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania“, „U.N.B.R.“ ori „Uniunea Avocatilor din Romania“ sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.” (G.I.)