ICR Londra: „Fotografiind razboiul si atrocitatile. Aspecte ale Holocaustului din Romania si teritoriile controlate de Romania”

Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcata, joi 25 ianuarie, incepand cu ora 19, la ICR Londra, printr-o proiectie de film si o conversatie privind aspecte ale Holocaustului din Romania si teritoriile controlate de Romania.


Seara va debuta cu o interventie a E.S. Laura Popescu, Ambasadorul Romaniei la Londra si va continua cu proiectia filmului documentar de scurt metraj „Amintiri de pe Frontul de Est” (r. Radu Jude si Adrian Cioflanca, 2022).

Puternicile imagini de arhiva prezentate vor constitui punctul de plecare pentru o discutie la care vor lua parte doi specialisti de marca din domeniu, Dan Stone, profesor la Royal Holloway, University of London si Director al Institutului pentru cercetarea Holocaustului si Adrian Cioflanca, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” si membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Dezbaterea va fi moderata de jurnalistul si autorul Dorian Galbinski.

Documentarul „Amintiri de pe Frontul de Est” este conceput sub forma unui album de fotografii mut, un martor tacut al Istoriei. Editat cu grija si minutios etichetat, documentarul traseaza parcursul regimentului 6 al armatei romane intre 1941 si 1942, pe atunci aliata a Germaniei naziste impotriva armatei sovietice.

Redescoperite de Adrian Cioflanca, arhivele fotografice ale celui de-al Doilea Razboi Mondial sunt revalorificate de Radu Jude care urmareste implicarea armatei romane in Holocaust.

Adrian Cioflanca este directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania. Membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. A fost membru in Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului din Romania (2003-2004) si expert in Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (2006), contribuind la Rapoartele Finale ale celor doua comisii.

Din 2005 este membru in delegatia Romaniei la International Holocaust Remembrance Alliance. Beneficiar al mai multor burse si granturi de cercetare, intre care Tziporah Wiesel Fellow al United States Holocaust Memorial Museum (2009). A coordonat, in 2010, proiectul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” care a dus la descoperirea unei gropi comune in Popricani (jud. Iasi), cu 36 de evrei ucisi in timpul Holocaustului. A publicat mai multe studii in domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, violenta politica, istorie culturala, teoria istoriei.

In calitate de profesor de istorie moderna la Royal Holloway, University of London si director al Institutului pentru Cercetarea Holocaustului, Dan Stone este specializat in istoria europeana a secolului XX, genocid si fascism. Este autorul sau editorul mai multor lucrari despre istoriografia Holocaustului, inclusiv “Histories of the Holocaust” (Oxford University Press, 2010) si a unei colectii editate, “The Historiography of the Holocaust” (Palgrave Macmillan, 2004).

Prezenta profesorului de la Royal Holloway in cadrul evenimentului marcheaza debutul unei colaborari intre ICR Londra si prestigioasa univesitate britanica.

Dorian Galbinski a inceput studiile la Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi. A emigrat impreuna cu familia in Israel in februarie 1965. Timp de un an a urmat cursuri de Arheologie si Civilizatie franceza la Universitatea Tel Aviv, dupa care a fost incorporat in armata pentru serviciul militar obligatoriu de trei ani. In iunie 1967 a participat ca tanchist la Razboiul de Sase Zile, in Sinai. Dupa eliberarea din armata a lucrat timp de un an la Banca Nationala a Israelului. In decembrie 1970, in urma unui concurs pentru ocuparea unui post de redactor la Sectia romana a BBC World Service, a plecat la Londra. A fost cel mai longeviv membru al sectiei, fiind prezent la microfon, sub pseudonimul Dorian Galor, timp de aproape 38 de ani, pana la 1 august 2008, cand Sectia romana si‑a incetat transmisiunile. In paralel a lucrat ca interpret si traducator independent pentru guverne britanice succesive, familia regala britanica si diverse companii comerciale internationale. Volumul „Viata trece ca un glont” (Humanitas, 2021) este castigatorul primei editii a Premiului „Romulus Rusan“ pentru cartea de literatura a memoriei (2022).

Mai multe detalii despre proiectele in desfasurare ale ICR Londra pot fi gasite pe retelele de socializare si website-urile institutului:

https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

 

Leave a Reply