Presedintele Romaniei a atacat la Curtea Constitutionala legea care reglementeaza transmiterea a 35 de terenuri in suprafata totala de 501,4208 ha si a constructiilor aferente din domeniul public al statului, in domeniul privat al acestuia si, succesiv, transmiterea acestor terenuri impreuna cu constructiile aferente, impreuna cu alte doua terenuri in suprafata de 44,3154 ha din domeniul privat al statului in proprietatea privata a Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I”.
Potrivit art. 2 din legea criticata, cele 35 de terenuri in suprafata totala de 501,4208 ha, sunt transferate din domeniul privat al statului in proprietatea Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara, alaturi de alte doua terenuri aflate in domeniul privat al statului, in suprafata de 44,3154 ha, „in vederea realizarii obiectivului privind activitatea de invatamant superior si dual in domeniul agricol, cercetare, productie, extensie universitara si a strategiilor de dezvoltare institutionala”.
Decizia de sesizare a CCR a fost luata dupa ce, in 27.12.2023, Presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii, Legea privind transmiterea bunurilor imobile – teren cu constructiile aferente din domeniul public al statului si din administrarea Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara in domeniul privat al statului si succesiv in proprietatea Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara, judetul Timis si transmiterea unui bun imobil – teren din domeniul privat al statului in proprietatea Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara (PL-x nr. 504/2023).
Potrivit Presedintiei Romaniei, prin modul de adoptare si prin continutul sau normativ, legea incalca o serie de norme si principii constitutionale, precum cele referitoare la adoptarea unor legi cu caracter individual, principiul separatiei puterilor in stat, rolul constitutional al Parlamentului si al Guvernului, principiul egalitatii in fata legii, regimul proprietatii publice si garantiile sale.
„Consideram ca exista o legatura de necontestat intre aceste obligatii constitutionale ale statului si dreptul de proprietate publica si privata a acestuia, drepturile consacrate prin Constitutie neavand o existenta abstracta, ele exercitandu-se in corelare si coroborare cu celelalte prevederi constitutionale. Aceasta interdependenta functionala determina atat cadrul in care aceste drepturi se exercita, cat si continutul material concret al acestora.
Prin urmare, dreptul de proprietate publica si privata al statului trebuie exercitat in acord cu principiile constitutionale de baza care calauzesc insasi existenta statului, intre care se afla si principiul protejarii intereselor nationale in activitatea economica. Mai mult, actiunea statului in concordanta cu interesul national se constituie intr-o garantie a cetatenilor referitoare la protectia propriilor drepturi si libertati”, se mentioneaza in expunerea de motive a Presedintiei Romaniei.
„In considerarea argumentelor expuse, va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea privind transmiterea bunurilor imobile – teren cu constructiile aferente din domeniul public al statului si din administrarea Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara in domeniul privat al statului si succesiv in proprietatea Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara, judetul Timis si transmiterea unui bun imobil – teren din domeniul privat al statului in proprietatea Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara este neconstitutionala”, se solicita CCR. (V.E.)