DIICOT Arad: Un cetatean austriac, liderul unei filiere infractionale prin care migrantii au “invadat” Austria. Asiaticii, racolati din Timisoara si Bucuresti

Procurorii DIICOT Arad au coordonat, azi, politistii de la Combaterea Crimei Organizate Arad, care au efectuat descinderi pe teren intr-o cauza privind savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat si trafic de migranti. Liderul gruparii de traficanti de migranti este un cetatean austriac. Potrivit unui comunicat al DIICOT, s-au efectuat 35 de perchezitii domiciliare, in judetele Arad, Bihor, Braila, Dolj si Vrancea, totodata fiind puse in executare 43 de mandate de aducere.


Printre suspectii ridicati se numara cetateni din Nepal, Belarus sau Turcia. Membrii gruparii racolau migranti care fie intrau ilegal din Serbia, fie aveau documente si cere de azil si se aflau in centre pentru refugiati din Romania.

Preturile erau de 2.000 de euro pentru cei care nu doreau cazare, si 3.000 de euro pentru cei care erau dusi cu calauze si erau cazati in hoteluri din Arad si Oradea, scrie presa locala.

Asiaticii erau ulterior ghidati sa iasa din Romania fie ascunsi in trenuri de marfa, fie clasic, peste fasia verde. Destinatia migrantilor era fie Austria, fie Germania sau Italia.

”Din cercetari a reiesit ca, in perioada martie 2023 – ianuarie 2024, 30 de persoane, cetateni romani si straini, ar fi constituit un grup infractional organizat in scopul obtinerii de beneficii financiare, prin savarsirea infractiunii de trafic de migranti.

Migrantii ar fi fost racolati, in principal, din municipiul Bucuresti si Timisoara, din randul celor care detin permise de sedere/ vize de munca si ar fi fost adapostiti in municipiile Timisoara, Arad si Oradea, pana in momentul in care s-ar fi organizat trecerea acestora, in mod ilegal, peste frontiera de stat a Romaniei, cu destinatia finala Italia, Austria sau Germania. In cauza, au fost depistate mai multe transporturi ilegale de migranti.

Actiunea este realizata cu sprijinul politistilor din cadrul brigazilor de combatere a criminalitatii organizate Timisoara si Craiova, serviciilor de combatere a criminalitatii organizate Braila, Vrancea, Sibiu, cel al politistilor din cadrul inspectoratelor de politie judetene Arad si Sibiu, politistilor de frontiera de la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea si jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi judetene Arad si Bihor, precum si Gruparii Mobile de Jandarmi,, Glad Voievod” Timisoara”, se arata intr-un comunicat de presa.

Suportul de specialitate este asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale din Politia Romana si de Biroul Tehnic si de Criminalistica din cadrul DIICOT. (V.E.)

Leave a Reply