Sacii cu bani, in afara legii! Platile in numerar pe teritoriul Uniunii Europene, limitate la doar 10.000 de euro

Parlamentul European si statele membre ale Uniunii Europene au ajuns, joi, 18 ianuarie, la un acord prin care limiteaza la 10.000 de euro platile in numerar pe teritoriul UE. Obiectivul acestei masuri este de a apropia reglementarile existente in cele 27 de state membre, foarte disparate, a detecta si a limita tranzactiile ”dubioase”.


Unele tari, ca Franta, dispun deja de reglementari mai stricte decat noile dispozitii europene cu privire la platile numerar. In alte state – ca Austria sau Germania – platile cash erau pana acum nelimitate.

Aceasta dispozitie face parte dintr-un text al carei scop este sa imbunatateasca lupta impotriva finantarii terorismului, incheiat dupa doi ani si jumatate de negocieri si care urmeaza sa intre in vigoare in acest an.

Acest acord ”va garanta ca fraudatorii, crima organizata si teroristii nu vor mai avea posibilitatea de a-si legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar”, subliniaza ministrul belgian al Finantelor, Vincent Van Peteghem, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului UE.

Aceasta noua legislatie armonizeaza si inaspreste reglementarile impotriva spalarii banilor si fianantarii terorismului – impuse bancilor, agentiilor imobiliare sau cazinourilor.

Aceste entitati vor putea sa-si identifice clientii sau prorietarii activelor din spatele unor aranjamente financiare opace.

Aplicarea acestor reglementari urmeaza sa fie extinsa la sectorul activelor cripto, in vederea garantarii trasabilitatii.

Ele vor viza, totodata, atat comertul cu produse de lux – pecum metale pretioase, bijuterii, ceasuri -, cat si cel cu masini, avioane private sau iahturi.

Cluburile de fotbal profesioniste si agentii lor vor fi vizati de aceasta reglementare consolidata, dar dupa o perioada de tranzitie de cinci ani de la intrarea in vigoare a textului, deci incepand din 2029.

Aceasta legislatie noua urmeaza sa consolideze puterile serviciilor de informatii financiare.

Parlamentul European si statele membre UE au aprobat, in decembrie, infiintarea unei Agentii UE impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului. Gazduirea sediului acestei organizatii este ravnit de mai multe tari – inclusiv Franta ai Germania.

Aceasta noua agentie – desemnata prin acronimul anglofon AMLA (Anti-money laundering authority), urmeaza sa fie insarcinata sa supervizeze si sa coordoneze autoritatile nationale pentru a detecta si combate mai bine activitati transfrontaliere ”dubioase”.

Acest pachet de masuri a fost propus de catre Comisia Europeana (CE) in iulie 2021.

Comisarul european insarcinat cu Servicii Financiare, Mairead McGuinness, saluta ”o etapa important in lupta impotriva banilor murdari din UE”. (R.G.)

Leave a Reply