Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a conferit Adei Hausvater, directorul general al Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler. In motivarea acestei decizii sunt mentionate meritele importante in aducerea dramaturgiei romanesti si a Teatrului National „Mihai Eminescu” in prim-planul culturii europene, subliniindu-se, totodata, aportul Adei Hausvater la dezvoltarea spiritului civic si democratic in comunitate.
„Ce se intampla la Teatrul National din Timisoara din 2005 pana in prezent reprezinta mai mult decat o suita de mandate de management – parcursul Teatrului National din acesti 18 ani reprezinta fenomenul de succes al leadership-ului in teatru.
Dezvoltarea unui teatru de la un profil marginalizat pana la nivelul la care a ajuns in prezent Teatrul National din Timisoara – un reper in spatiul cultural al Romaniei si in mediile teatrale europene – nu este un dat, o stare fireasca ci, dimpotriva, este rezultatul unui leadership activ si creativ care construieste o echipa la randul ei creativa, dornica sa isi asume o viziune si o directie comuna de evolutie, un leadership care pune accentul pe oameni, pe competente si pe entuziasm, asadar, un fenomen.
Acest mod de a lucra impreuna pentru un scop comun, in consonanta cu un set de principii, a devenit o reala sursa de inspiratie si, in timp, a polarizat un important segment al societatii. Multumesc presedintelui Romaniei pentru inalta distinctie pe care mi-a conferit-o si multumesc ministrului Culturii pentru inaintarea acestei propuneri de recunoastere a unei cariere incepute foarte devreme, o cariera pusa in slujba teatrului al carui parcurs il construiesc de optsprezece ani si, totodata, in slujba directiilor formatoare ale societatii: imaginatie, umanitate, deschidere, entuziasm, echipa.
Multumesc colegilor mei, care cred in principiile mele, sunt alaturi de mine si merg in pas cu mine. Multumesc publicului si colaboratorilor mei. Aceasta recunoastere a profesionalismului si a valorii muncii mele ca artist – ca regizor, ca director general si ca cetatean, alaturi de titlurile primite la nivel european si national, dovedeste importanta si justetea optiunilor noastre de a persevera pe acest drum complex al managementului creativ si al constructiei sociale prin cultura”, a declarat Ada Hausvater, managerul Teatrului National din Timisoara.
Din anul 2005 pana astazi, Ada Hausvater si-a asumat proiectul de reconstructie a Teatrului National din Timisoara: a readus publicul in salile de spectacol, a atras catre Teatrul National profesionisti de valoare, a creat o echipa artistica si tehnica valoroasa, profesionista, impunand trupa de actori in constiinta publicului din Romania, dar si in cea a mediilor teatrale romanesti si europene.
Ada Hausvater a construit Nationalului timisorean o identitate puternica, moderna, europeana, prin spectacole valoroase pe plan national si international. A imbogatit infrastructura culturala a Romaniei cu doua sali de spectacole, recunoscute la nivel national si cu Atelierele „Fabrica de decoruri”, prima linie profesionala de productie de decoruri a unei institutii publice de spectacol din Romania.
De asemenea, Ada Hausvater a oferit celui mai important festival dedicat spectacolului de teatru pe text romanesc o importanta dimensiune internationala, FEST-FDR fiind primul festival de teatru cooptat in Asociatia Festivalurilor din Europa; de asemenea, a introdus Teatrul National din Timisoara in cea mai importanta retea de teatre publice din Europa – Conventia Teatrelor Europeana.
Ada Hausvater s-a implicat activ in procesul de optimizare a legislatiei specifice institutiilor de spectacol si a inaintat o serie de puncte de vedere fundamentate Ministerului Culturii si colegilor sai manageri din tara.
Nu in ultimul rand, Teatrul National din Timisoara, in conducerea Adei Hausvater, a deschis la Sala 2 a TNTm drumul catre intrarea Timisoarei in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii si a infiintat Asociatia care a elaborat programul castigator si construieste mai departe noua configuratie a Teatrului National si a Salii 2 – 2023. (I.P.)