Ida-Reghina Gaza, Mircea Mihaies, Andrei Ujica si membrii formatiei Pro Musica (Vasile Dolga – post-mortem, Horea Silviu Crisovan, Bogdan Oliver Nagy, Grigore Bujor Hariga, Doru Apreotesei, Dietrich Krauser, Eugen Dorel Titz, Mario Florescu si Marian Odangiu) au primit astazi titlul de „Cetatean de Onoare” de la primarul Dominic Fritz.
Ceremonia a avut loc la Filarmonica Banatul, in prezenta executivului Primariei, consilierilor locali si judeteni, a reprezentantilor administratiei, precum si a numerosilor sustinatori. care au tinut sa isi arate pretuirea prin participarea la eveniment.
”Incepem 2024 cu reimprospatarea ambitiei de a pune cultura pe primul loc, dupa ce anul trecut am fost Capitala Culturala. Ne simtim incurajati de oameni care timp de decenii au contribuit la cultura orasului nostru. Vedem cum atat societatea europeana, cat si cea romaneasca, sunt zguduite de proteste, de multa furie, de intrebari despre ce ne mai leaga.
Trebuie sa spunem foarte clar ca, de fapt, cultura nu este o sfera paralela si nu este un domeniu in care investim dupa ce am rezolvat toate celelalte probleme ale societatii, ci dimpotriva, cultura este fundamentul pe care putem sa construim. Ma bucur ca astazi, cand nu este doar Ziua Culturii Nationale, ci si ziua in care acum 51 de ani trupa Pro Musica a avut primul concert, onoram cultura”, a spus primarul Dominic Fritz.
Ida Jarcsek-Gaza este una din marile personalitati ale teatrului din Romania, Din 2003 pana in 2007, a fost director artistic al Teatrului German de Stat Timisoara. In cadrul editiei din 2023 a premiilor UNITER, actrita Ida Jarcsek-Gaza a fost distinsa cu Premiul pentru intreaga activitate. Lucian Varsandan, manager al Teatrului German de Stat din Timisoara a prezentat, in laudatio, contributia extraordinara a doamnei Jarcsek-Gaza la promovarea si continuitatea traditiei culturii germane la Timisoara.
Mircea Mihaies a militat pentru respectarea valorilor libertatii, democratiei, a respectului civic. Dupa cum a precizat profesorul Vasile Popovici, in elogiul adus bunului sau coleg si prieten, dl. Mihaies a asigurat cea mai prestigioasa si eficienta conducere a Institutului Cultural Roman. In anul Timisoarei – Capitala Europeana a Culturii, Mircea Mihaies a conceput si promovat intr-o maniera stralucita seria de conferinte „La UVT cultura e Capitala”.
Activitatea regizorului Andrei Ujica a fost prezentata de doamna lect.univ. Adina Baya. Regizorul timisorean cu cea mai semnificativa cariera internationala a avut curajul disidentei fata de regimul comunist. Si-a facut remarcate extraordinarele calitati in Germania dupa 1981. S-a consacrat ca scriitor, prin volume de eseuri, versuri si proza.
Grupul Pro Musica este cunoscut si apreciat de publicul timisorean, pentru intreaga discografie. Piesa lor, „Timisoara”, a devenit Imnul Oficial al Municipiului Timisoara. In acest an, s-a implinit o jumatate de secol de la primul concert public al grupului Pro Musica. Cei 9 membri ai trupei distinsi astazi au contribuit semnificativ la evolutia muzicii timisorene in ansamblu, aspecte subliniate de cei doi vorbitori care au sustinut laudatio: Marius Giura, presedintele Fundatiei Culturale Jazz Banat si Cristian Rudik, managerul Operei Nationale Romane din Timisoara.
“In urmă cu exact 51 de ani, in sala de festivitati a Liceului Pedagogic, canta pentru prima data un grup de adolescenti, condusi de Ilie Stepan, nascandu-se astfel grupul Pro Musica. Astazi, 15 ianuarie, noua mesteri mari, calfe si zidari, membri ai grupului Pro Musica, sunt onorati de inaltul titlu de Cetateni de onoare a Timisoarei”, a spus Marian Odangiu, citat de o publicatie locala. (n.r.)
Vasile Dolga a activat zeci de ani in Pro Musica, a cantat pe marile scene ale Romaniei, fiind ales, 1987 „cel mai bun baterist din tara la sectiunea rock”. A trecut la cele vesnice in anul 2019.
Grigore-Bujor Hariga, chitarist, compozitor, orchestrator si profesor de chitara, a facut parte din formatiile studentesti Stix, Omicron si Syrynx, iar in anul 1981 a devenit membru al grupului Pro Musica, din componenta careia face parte si astazi.
Dorel-Eugen Titz, actor al Teatrului National din Timisoara si membru fondator al grupului Pro-Musica din 1973, fiind coautor si textier al mai multor compozitii ale formatiei.
Marian Odangiu, critic literar, eseist, poet si ziarist, este si autorul textului piesei “Timisoara” a grupului Pro Musica, devenita Imnul Oficial al Municipiului Timisoara. A obtinut numeroase premii pentru critica sa literara si activitatea jurnalistica si Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie in anul 2002.
Doru Apreotesei este compozitor, pianist, claviaturist si orchestrator. Ca muzician profesionist, avand la baza educatiei muzica clasica, a explorat de-a lungul anilor multiple genuri, de la folk la pop si jazz. Este membru fondator al grupului Pro Musica, fiind pe scena la primul concert al formatiei in 1973.
Dietrich Krauser, basist si contrabasist, a cantat cu grupurile Phoenix (unde a fost si solist vocal), Pro Musica, LM Blues Band, KPK cu Mircea Florian (Florian din Transilvania) si Stepan Project. A desfasurat si activitate compozitionala, pentru grupurile Sector 3 si Metamorf.
Mario Florescu, a fost solistul vocal al grupului Pro Musica in perioada 1987 – 1992. Este membru fondator al faimosului grup clujean Shabah, cu care a obtinut numeroase premii la importante concursuri de jazz din Europa. Colaboreaza cu maestrul Harry Tavitian in proiectul “Orient Express”.
Horea Silviu Crisovan, chitarist, compozitor, orchestrator, este membru al Pro Musica din 2014. Numele sau este consacrat si prin activitatea desfasurata in cadrul grupurilor muzicale VanDerCris, TM Groove, Ilie Stepan si Horea Crisovan Duo, Abra, etc. Ca muzician de studio, a colaborat la inregistrari pentru teatru, film, sound-design, compozitii si figureaza pe aproape 1000 de productii muzicale. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)