Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava au finalizat un al 6-lea dosar privind fapte de coruptie legate de eliberarea permiselor de conducere de catre Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava.
In acest dosar au fost trimisi in judecata 51 de inculpati, intre care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), intermediari si instructori ai scolilor de soferi care, in schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obtinere a permisului de conducator auto, in perioada octombrie 2019 – noiembrie 2020.
In prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, urmatorii inculpati:
Gabor Alexandru, la data faptelor agent de politie in cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– luare de mita, in forma continuata (66 acte materiale) si
50 persoane fizice (administratori ai unor scoli de soferi, instructori auto etc.), pentru comiterea unor infractiuni de complicitate la luare de mita, comise in forma simpla si continuata.
In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:
Incepand cu luna ianuarie a anului 2020, inculpatul Gabor Alexandru, in calitatea mentionata mai sus, ar fi aderat, impreuna cu alti agenti examinatori din cadrul SPCRPCIV Suceava, la un grup infractional organizat, constituit de comisarul sef Obreja Radu-Ionut si agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, ce avea ca scop fraudarea, in schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mita, a examenelor practice pentru obtinerea permisului de conducere.
Ca membru al grupului, inculpatul Gabor Alexandru, avand in vedere calitatea sa de agent examinator, ar fi avut ca sarcina promovarea de catre unii candidati a examenelor practice, prin crearea unor situatii favorabile acestora (alegerea unui traseu cu un grad redus de dificultate, urmarirea deficitara a modului de comportare, evaluarea nereala a comportamentului in trafic etc.). Aceste demersuri ar fi avut ca urmare evitarea punerii in situatii de dificultate a candidatilor si cresterea punctajului obtinut de catre acestia, cu consecinta directa a promovarii examenului practic.
In contextul mentionat mai sus, in perioada 31.10.2019 – 25.11.2020, inculpatul Gabor Alexandru, prin intermediul mai multor persoane, printre care si o parte dintre ceilalti inculpati cercetati in prezenta cauza, ar fi pretins si primit de la un numar de 66 candidati, suma totala de 15.000 euro, 200 de lire sterline, precum si o suma de bani neprecizata sub aspectul cuantumului.
In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra unor sume de bani ce apartin unui numar de 41 de inculpati, printre care si inculpatul Gabor Alexandru.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Anterior, in cauza, procurorii anticoruptie au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu doi inculpati in sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de dare de mita si complicitate la luare de mita.
In prezenta aparatorilor alesi, cei doi inculpati au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, au acceptat incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si au fost de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, respectiv doi ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepselor.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. (V.E.)