FOTO / Traditiile de iarna inca se pastreaza, in Bucovina! “Malanca lui Stefan cel Mare” marsaluieste pe cai, si in acest an, pe strazile orasului Vicovu de Sus

Malanca lui Stefan cel Mare, una dintre cele mai cunoscute traditii de iarna din Romania, isi va face apartia si in acest an, in ziua de 31 decembrie, pe strazile oraselului Vicovu de Sus, din judetul Suceava. Domnitorul Stefan cel Mare isi va face aparitia in fruntea ostenilor sai, pentru a “porunci” ca Moldova sa fie aparata si lasata mostenire urmasilor urmasilor nostri.


Piesa de teatru popular „Malanca lui Stefan cel Mare” este cel mai asteptat moment al sarbatorilor de iarna din Bucovina, si nu numai, datorita modului original in care-si fac aparitia cele peste 20 de personaje istorice – in haine de epoca, calare pe cai si preintampinate de sunete de trambite, dar si pentru ca, o data cu trecerea timpului, a devenit unul dintre cele mai importante elemente de identitate culturala al acelor locuri.

Trupa este formata din tineri din orasul Vicovu de Sus si este coordonata de agent-sef de politie Petru Bodirlau, initiatorul grupului, cel care joaca rolul lui Stefan cel Mare.

Piesa are in componenta sa fragmente din poezia „Doina“, de Mihai Eminescu, si „Apus de soare“, de Barbu Stefanescu Delavrancea, si prezinta crampeie de viata din mai multe epoci istorice, punandu-se accent deosebit pe personalitatea domnitorului Stefan cel Mare in luptele cu turcii, alaturi de alte personaje metaforice precum Sultanul, Anul Nou, Anul Vechi, Domnita, Mosneagul, Baba, haiduci si razesi moldoveni.

 

Malanca noastra a devenit atat de cunoscuta, incat oamenii care ma vad pe strada striga – Uite-l pe Stefan cel Mare! Chiar si in viata de zi cu zi sunt un personaj coborat din istorie!

In fiecare an suntem invitati sa prezentam piesa la Bucuresti, Suceava, Cernauti si in alte orase, insa suntem nevoiti sa mai refuzam din aceste oferte, din criza de timp si pentru ca este dificil sa ne deplasam cu caii pe distante lungi, mai cu seama ca sunt inchiriati de la proprietari pe sute de euro pe ora”, spune agentul sef Petru Bodirlau, subofiter in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Suceava, Sectorul Politie de Frontiera Vicov.

Asadar, si in acest an, vicovenii si turistii veniti special pentru “Malanca lui Stefan cel Mare” vor avea ocazia sa constate ca Stefan Voda mai traieste si, sa-l auda tunand, cu sabia ridicata spre cer, spintecand vazduhul: “Moldova nu este a mea, nici a voastra, ci a urmasilor nostri si a urmasilor urmasilor nostri!“. (E.T.)

Leave a Reply