Grupul IULIUS accelereaza politicile ESG implementate cu scopul de a crea proiecte sustenabile, utile comunitatii si care stimuleaza dezvoltarea oraselor. Reperele anului 2022, care reflecta efortul companiei in aceasta directie, potrivit Raportului de sustenabilitate pe 2022, publicat recent, sunt:
- scaderea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera
scaderea consumului total de energie cu 13%
reducerea cu 34% a deseurilor eliminate prin depozitare
*cifre valabile in raport cu 2019
IULIUS isi concentreaza resursele asupra dezvoltarii de proiecte prin care sa contribuie la modernizarea oraselor, grija pentru mediu si construirea unor comunitati puternice fiind prioritare. Cu 1,2 miliarde de euro investiti in proiectele de regenerare urbana Palas si Palas Campus la Iasi si Iulius Town la Timisoara, reteaua nationala Iulius Mall (Iasi, Suceava, Cluj), precum si in doua centre de retail de proximitate Family Market in Iasi, IULIUS a generat valoare si a stimulat dezvoltarea locala, atragand noi investitii prin infrastructura de business creata. „Integram continuu cele mai noi solutii in domeniul sustenabilitatii.
Toate cladirile au certificari verzi, folosim materiale cu emisii reduse de carbon, reducem consumul de energie prin panouri fotovoltaice, derulam proiecte care sprijina educatia si antreprenoriatul. Nu in ultimul rand, iubim natura si o aducem in centrul proiectelor noastre, astfel incat lumea sa aiba acces rapid la ea. Viitorul va fi si mai verde, pentru ca si in proiectele mixed-use pe care le propunem, la Cluj si Constanta, natura va fi elementul central”, a spus Dan Adrian Chelaru, Group Sustainability Officer IULIUS.
130 de milioane de euro, in solutii de infrastructura si mobilitate alternativa
Preocuparea pentru sustenabilitate la IULIUS se traduce prin implementarea conceptului „orasului de 15 minute” in proiectele mixte, un spatiu in care se regasesc elementele necesare desfasurarii activitatii intr-un mod eficient, in care distantele dintre locul de munca, magazine, scoala, restaurante si parc se pot parcurge pe jos sau cu bicicleta, reducand timpul pierdut in trafic si poluarea.
Compania a investit 130 de milioane de euro in solutii de conectivitate, infrastructura, mobilitate alternativa, amenajarea de piste si a peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete. La Palas, aproximativ 74% din lungimea cailor interne de circulatie sunt destinati traficului pietonal, iar la Iulius Town Timisoara, 43%. In plus, la parterul cladirilor office sunt amenajate dusuri si vestiare pentru cei care vin la birou cu bicicleta.
Grupul IULIUS sustine adoptarea mobilitatii electrice, iar in 2022, reteaua statiilor de incarcare a autovehiculelor electrice a ajuns la 49 de puncte.
Gradina urbana pe 45% din suprafata Palas Iasi
Grija pentru mediu se regaseste in toate proiectelor IULIUS. Fiecare proiect din portofoliu, retail sau office, detine certificari verzi sau este in curs de certificare, ceea ce atesta nivelul ridicat de performanta in conformitate cu principiile internationale de eficienta si sustenabilitate. In ce priveste certificatele de performanta energetica, din totalul cladirilor, 68% au primit punctaj maxim (100 de puncte), iar 32% au valori cuprinse intre 98-99 de puncte.
Palas Campus Iasi iese in evidenta, fiind in doua procese de certificare – EDGE si LEED. Proiectul a obtinut, in 2021, primul credit verde din Romania, de la International Finance Corporation (IFC), divizie a Bancii Mondiale. Palas este singurul proiect din Europa Centrala si de Est care a primit certificarea LEED® Neighborhood Development pentru impactul pozitiv asupra comunitatii si pentru modul sustenabil in care au fost concepute si construite cladirile.
O particularitate a proiectelor IULIUS este procentul mare al spatiilor verzi. Compania a creat, prin investitii de peste 17 milioane de euro, 13 hectare de gradini urbane. Doar la Palas, spatiile verzi reprezinta peste 45% din suprafata totala. Gradinile de la Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara au devenit ancore pentru comunitate, locuri pentru petrecerea timpului liber, care gazduiesc circa 1.000 de spectacole anual.
In ceea ce priveste deseurile menajere, IULIUS a reusit sa le diminueze cu 31% fata de 2019 si sa creasca volumul deseurilor reciclabile cu 28% comparativ cu acelasi an. Obiectivul pe termen mediu este scaderea cu peste 50% a deseurilor eliminate prin depozitare. In acest scop, in 2022, a fost demarat „IULIUS – Zero Waste Program”, prin intermediul caruia se urmareste reducerea cantitatilor de deseuri generate, atat la nivel organizational, cat si in relatiile cu partenerii si furnizorii. Totodata, a fost implementat un program pilot care vizeaza compostarea deseurilor organice din fiecare centru comercial.
Strategie de reducere a amprentei de carbon cu IFC
In 2022, IULIUS a semnat un parteneriat cu IFC pentru elaborarea unei strategii de decarbonizare a intregului portofoliu al companiei si de atingere a tintei de net-zero emisii.
In ceea ce priveste implicare in comunitate, IULIUS a derulat numeroase actiuni din domeniul ocrotirii mediului, cum ar fi campanii de impadurire, de reciclare a hartiei, de reutilizare a articolelor vestimentare si de promovare a mobilitatii alternative, actiuni caritabile, campanii de donare de sange si parteneriate pentru sustinerea manifestarilor sportive.
IULIUS a continuat, in 2022, programul de internship, la care au aplicat 129 de studenti. Sapte dintre studentii selectati au fost angajati, la finalul stagiului. (I.P.)