Sarbii voteaza, astazi, in cadrul unor alegeri anticipate percepute drept un efort al presedintelui Aleksandar Vucic si al formatiunii sale politice populiste Partidul Progresist Sarb (SNS) de a-si asigura un nou mandat de patru ani.
In total, 18 partide si aliante se lupta pentru votul celor 6,5 milioane de alegatori si ocuparea celor 250 de locuri din parlament. Pragul este de 3% . Sectiile de votare se deschid la ora 7 (06:00 GMT) si se vor inchide la ora 20:00 (19:00 GMT).
Doua atacuri armate in masa care au avut loc in luna mai, soldate cu 18 morti, inclusiv noua elevi de scoala elementara, au declansat proteste de strada care au zguduit domnia de un deceniu a presedintelui Vucic si a partidului sau. O nemultumire exacerbata de cresterea inflatiei, care a ajuns la 8% in luna noiembrie.
Partidele de opozitie si organizatiile de supraveghere a respectarii drepturilor omului il acuza, de asemenea, pe Vucic si SNS de mituirea alegatorilor, oprimarea libertatii presei, violenta impotriva oponentilor, coruptie si legaturi cu crima organizata. Acuzatii pe care presedintele sarb si partidul sau le neaga, potrivit Reuters, citata de Agerpres.
Serbia, candidata la aderarea la Uniunea Europeana
Scrutinul parlamentar din 17 decembrie, al cincilea din 2012, coincide cu alegerile locale care au loc in majoritatea municipalitatilor, in capitala Belgrad si in provincia nordica Voivodina.
Un recent sondaj de opinie realizat de site-ul web Nova Srpska Politicka Misao a plasat SNS in frunte cu 39,8% din voturi, urmat de Alianta de centru-stanga Serbia Impotriva violentei cu 25,6% si de Partidul Socialist (SPS) al lui Ivica Dacic, partener de lunga durata al coalitiei SNS, cu 8,9%.
“O performanta electorala puternica a SNS ar consolida continuitatea politicii”, aprecia joi Teneo Intelligence.”Ar putea oferi mai mult spatiu politic pentru a face compromisuri nepopulare in chestiuni precum mineritul de litiu sau negocierile cu Kosovo, in special cu alegeri la nivel national programate abia in 2027″.
Serbia, candidata la aderarea la Uniunea Europeana, trebuie mai intai sa isi normalizeze relatiile cu Kosovo, fosta sa provincie cu populatie predominant albaneza care si-a declarat independenta in 2008, dupa o revolta de gherila la sfarsitul anilor 1990.
Discutiile intermediate de UE sunt blocate, iar tensiunile raman ridicate. Serbia trebuie, de asemenea, sa elimine coruptia si crima organizata, sa liberalizeze economia si sa isi alinieze politicile externe la cele ale UE, inclusiv introducerea de sanctiuni impotriva Rusiei – un aliat traditional al Belgradului – din cauza invaziei sale in Ucraina.
Primele rezultate neoficiale ale scrutinului sunt asteptate duminica, dupa ora 21:00 (20:00 GMT). Exit-poll-urile sunt interzise prin lege. Comisia electorala de stat va anunta rezultatele finale in zilele urmatoare. (I.P.)