Astazi a avut loc conferinta de presa avand ca tema inchiderea Programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii. Anul 2023 a reprezentat pentru Timisoara un an exceptional, care a depasit asteptarile tuturor.
„Capitala Culturala a fost un succes atat din prisma locala, cat si pe plan national si international. Am avut 2 ambitii mari cu acest program: sa redefinim cultura ca motor al dezvoltarii, ca mecanism de coagulare a comunitatii si sa repunem Timisoara si Romania pe harta Europei, nu doar in domeniul cultural.
Este clar ca avem o noua dinamica de dezvoltare in oras. Am pornit cu 349 de organizatii care si-au (re)asumat sa dea viata bidbook-ului castigator si avem azi peste 800 de organizatii implicate. O singura capitala a fost facuta de sute de organizatii, firme, persoane, artisti, voluntari, carora le multumim pentru energia lor”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Administratia locala a implementat un model de avangarda in domeniul finantarilor culturale, replicat in plan national, confirmat la nivel international. Acesta include: burse de creatie, rezidente, granturi pentru mobilitati si schimburi de experienta, precum si selectarea proiectelor de catre jurii de profesionisti. Toate acestea inseamna evenimente de calitate, inovative si conectate la scena internationala, care implicit atrag public si aduc schimbari in bine in comunitate. Primaria Timisoara a investit si va continua sa investeasca in cultura.
„Lansam la inceputul anului viitor un concurs international de arhitectura pentru o noua sala de concerte in Piata 700. Nu avem inca o sala de concerte adecvata. Filarmonica este de fapt un fost cinematograf, nu neaparat o sala potrivita pentru a gazdui concerte de inalta anvergura. Din 2024, oferim 1 milion de euro pentru burse si rezidente pentru a atrage la Timisoara creativi din toate domeniile. Prin asta punem bazele unei dezvoltari prospere a Timisoarei si in viitor. Si demonstram ca Romania poate schimba prejudecata ca e tara din care toata lumea pleaca” a anuntat primarul Dominic Fritz.
Municipalitatea, prin Centrul de Proiecte, a finantat evenimente cu zeci de mii de participanti fiecare, dintre care amintim:
- Pepiniera.1306 plante pentru Timisoara – 193.525 vizitatori
Deschiderea Timisoara 2023 si expozitiile aferente – 109.000 + participanti
„Timisoara 2023. Celebrarea orasului” – peste 80.000 de spectatori
Cazarma U – Proiectul „Dupa sculptura/Sculptura dupa” – 70.000 + de vizitatori
Bienala Art Encounters 2023, editia a 5-a – 25.000 vizitatori
Numarul voluntarilor care se implica in Capitala a depasit 3.000, care au muncit, cumulat, peste 30.000 de ore la organizarea evenimentelor Capitalei. Multi dintre ei si-au exprimat deja dorinta de a se implica si in continuare in viata comunitatii. Mediul de afaceri a participat, de asemenea, la reusita programului. 50 de companii private au contribuit cu peste 20 mil lei contributie (in bani si natura/ barter bunuri si servicii). (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)