Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerea DNA si a dispus arestarea preventiva a trei frati din Bucuresti, care sunt acuzati ca prin fals si uz de fals au dobandit terenuri in valoare de peste 10 milioane de euro. In prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuinte ori cladiri de birouri.
Paradoxal, intr-una dintre cladirile de birouri, functioneaza sediul unei sectii de politie, pentru al carei spatiu se plateste chirie si in prezent unuia dintre inculpati.
Cei trei frati sunt Gheorghe Ana Maria, Gheorghe Emanuel Nicusor si Gheorghe Valentin Cristian, care sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata si a participatiei improprii, spalarea banilor, in forma continuata, fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata, uz de fals, in forma continuata.
„Admite propunerea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie in dosarul de urmarire penala nr.457/P/2021 si dispune arestarea preventiva a inculpatului Gheorghe Emanuel-Nicusor, pe o perioada de 30 zile, incepand cu data de astazi, 29 noiembrie 2023, pana la data de 28 decembrie 2023, inclusiv. Admite in parte propunerea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie in dosarul de urmarire penala nr.457/P/2021 si dispune arestarea preventiva inculpatilor Gheorghe Ana-Maria si Gheorghe Valentin-Cristian, fiecare pe o perioada de 30 zile, incepand cu data de astazi, 29 noiembrie 2023 pana la data de 28 decembrie 2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventiva pe numele inculpatilor”, se mentioneaza in Incheierea – masuri preventive (faza de UP) din 29.11.2023. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la pronuntare, cale de atac care a si fost formulata de inculpati.
In cauza s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, incepand cu data de 28 noiembrie 2023, fata de sapte inculpati, printre care si inculpatul Bogdan Florin, inspector in cadrul Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale (D.G.I.T.L.) Sectorului 1, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un notar public, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In prezenta cauza se efectueaza cercetari cu privire la comiterea, in perioada 2014-2023, de catre mai multe persoane, printre care si inculpatii mentionati mai sus, a unor infractiuni in vederea obtinerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate in proprietatea statului, situate pe raza municipiului Bucuresti (sectoarele 1 si 2).
In contextul mentionat mai sus, inculpatii G.A.M., G.E.N. si G.V.C. au constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat si alte persoane, printre care si o parte dintre ceilalti inculpati, cercetati in prezenta cauza.
Ca si mod de operare, inculpatii ar fi identificat initial terenuri aflate in proprietatea statului ca urmare a dispunerii in trecut a unor masuri de expropriere dupa care, prin intocmirea si folosirea unor sentinte civile judecatoresti false, datate in anii 1997-2000, ar fi pretins in fata notarilor publici si a altor institutii de stat ca au dobandit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, acestia ar fi solicitat emiterea actelor de dobandire a proprietatii si inscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciara.
Sentintele respective ar fi fost redactate de catre inculpati pe numele unor persoane cu o situatie materiala precara, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor si carora li s-ar fi indicat si ce anume sa declare in fata autoritatilor referitor la modalitatea de dobandire a dreptului de proprietate asupra acestora.
In unul dintre cazuri, inculpatii ar fi beneficiat de ajutorul notarului public si a inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu si-ar fi indeplinit atributiile de serviciu prevazute de legislatia primara si care ar fi permis dobandirea imobilului respectiv fara o minima verificare a veridicitatii documentelor puse la dispozitie.
Ulterior, dupa inregistrarea frauduloasa a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vandute mai departe printr-un circuit complex, de spalare a banilor.
In prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuinte ori cladiri de birouri. De precizat este faptul ca, intr-una dintre cladirile de birouri, functioneaza sediul unei sectii de politie, pentru al carei spatiu se plateste chirie si in prezent unuia dintre inculpati. Profitul obtinut de membrii grupului din tranzactionarea ulterioara a acelor terenuri depaseste suma de 10 milioane de euro.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane. (V.E.)
Care este noutatea….nenumărate persoane implicate ,și politică sunt implicate și mai mult că sigur vor primi pedepse cu suspendare…amintiți a de Țigaretă 1,2 ce sa ales de toate aceste anchete,condamnări,??? Sa furat se fura și se că fura in Romania…depinde cine fura…pedepsele se dau și execută doar de anumite categorii de persoane…politicienii nu sunt atinși de lege,că altfel ar trebui sa aresteze jumătate din parlamentari și deputații României pentru furt minciuna și corupție…DECI CARE ESTE NOUTATEA??!