Proiectul Telemedicine Education Advancement through Micro-credentials (TEAM) a fost lansat oficial in 16 noiembrie 2023, printr-o intalnire virtuala inaugurala a membrilor consortiului. Acest efort international de colaborare, cofinantat de Uniunea Europeana in cadrul programului Erasmus (Cooperation Partnership in Higher Education), implica parteneri din sase tari europene: Belgia, Slovenia, Croatia, Grecia, Ucraina si Romania.
Avand in vedere cresterea rapida a pietei europene de telemedicina, care se estimeaza ca va cunoaste un avans spectaculos de la 11,6 miliarde EUR in 2020 pina la 27 miliarde EUR in 2025, TEAM abordeaza o bariera critica: deficitul de instruire IT in randul furnizorilor de servicii medicale. Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii au subliniat necesitatea unei instruiri structurate in telemedicina pentru a valorifica pe deplin acest sector in plina dezvoltare.
Proiectul TEAM isi propune sa revolutioneze educatia digitala pentru sanatate si telemedicina prin dezvoltarea unor cai de invatare flexibile, aliniate la cele mai bune practici la nivel global. Acesta abordeaza provocari precum nivelul scazut de alfabetizare digitala si sustine colaborarea interdisciplinara. Initiativa este esentiala in special pentru tarile cu nevoi urgente de imbunatatire a asistentei medicale.
Intalnirea de lansare, condusa de coordonatorul proiectului, Facultatea de Studii Informationale din Novo mesto, Slovenia, a reunit un consortiu de organizatii europene din domeniul educatiei si sanatatii. Reprezentantii Universitatatii de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara, Conf. dr. Focsa Mircea si Fiz. drd. Rotaru Virgil, alaturi de reprezentanti ai celorlate organizatii partenere, au discutat despre contributiile necesare si rolurile celor implicati in proiect, stabilind cadrul general pentru implementarea eficienta a proiectului.
Principalele grupuri tinta vizeaza studenti, cadre didactice si cercetatori din din invatamantul superior medical si din domeniul IT. Acestora li se adauga institutii si grupuri tinta secundare, cum ar fi profesionistii din domeniul sanatatii, profesionistii IT, factorii de decizie, alte parti interesate precum si institutiile de educatie si formare profesionala continua.
In cadrul intalnirii, coordonatorul a prezentat imaginea de ansamblu a proiectului, subliniind obiectivele, impactul asteptat si abordarile strategice de implementare. Au fost discutate activitatile asociate fiecarui pachet de lucru, cu accent pe educatia in telemedicina si parteneriatului industrial (WP2), micro-acreditarile in telemedicina (WP3), testarea si validarea instrumentelor dezvoltate in cadrul proiectului si organizarea unei colectii digitale de resurse educationale pentru telemedicina (WP4).
Proiectul TEAM reprezinta un pas inainte semnificativ in educatia pentru telemedicina, servind ca punct de reper important in privinta colaborarii la nivelul UE pentru imbunatatirea serviciilor de asistenta medicala prin inovarea digitala. (Universitatea de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” Timisoara)