Una dintre cladirile de patrimoniu ale Universitatii Politehnica Timisoara, ARChA, un spatiu recent reamenajat, cu destinatie culturala, interdisciplinara, a gazduit sambata, 11 noiembrie 2023, evenimentul central al Zilelor Politehnicii, care in acest an graviteaza in jurul aniversarii centenarului campusului universitar timisoara.
Cu exact 100 de ani in urma, Regele Ferdinand inaugura prima cladire proprie a Politehnicii, actuala Facultate de Mecanica, marcand, practic, nasterea Campusului Universitar Timisoara, un moment istoric, care a jucat un rol semnificativ in dezvoltarea moderna a orasului.
Tot in acea zi, Regele Ferdinand a rostit celebrele cuvinte care au devenit motto-ul Universitatii Politehnica Timisoara si care s-au intiparit adanc in inimile timisorenilor „Nu zidurile fac o scoala, ci spiritul care domneste intr-insa”.
Evenimentul aniversar „100 de ani de campus universitar in Timisoara” a fost prilejul de a sarbatori valorile, principiile si realizarile care au marcat destinul Politehnicii timp de peste 100 de ani, de a reflecta asupra drumului parcurs pana acum, de a impartasi fragmente de istorie si de a arunca o privire spre viitor, spre provocarile ce urmeaza, cu speranta si cu increderea ca Scoala Politehnica timisoreana va fi mereu la inaltimea asteptarilor.
Dupa intonarea imnului UPT de catre cunoscutul muzician Horia Crisovan, autorul acestuia, evenimentul aniversar a debutat cu cuvantul rectorului Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, care a rememorat eforturile depuse de o galerie intreaga de personalitati, inca din primii ani ai secolului trecut, pentru infiintarea la Timisoara a primei institutii de invatamant superior, o Politehnica, atipic pentru aceasta parte a Europei, ca o consecinta fireasca a dezvoltarii economice a zonei.
Iar prima cladire in stil neoromanesc din Timisoara, Facultatea de Mecanica, inaugurata la scurt timp dupa Unirea Banatului cu patria-mama si la doar trei ani de la infiintarea Scolii Politehnice a transformat-o intr-un adevarat cuib de gandire si simtire romaneasca, aici fiind inscrisi, inca din primul an, studenti din toate colturile tarii.
Dupa o trecere in revista a evolutiei campusului Universitatii Politehnica Timisoara in ultimii 100 de ani si a rolului jucat de acesta in dezvoltarea moderna a Timisoarei si a regiunii, dar si a intregii vieti academice timisorene, rectorul UPT a prezentat ce este astazi Universitatea Politehnica Timisoara, o institutie de invatamant superior moderna, ancorata puternic in ceea ce inseamna piata muncii, dezvoltarea industriala, care sprijina invatamantul preuniversitar, care coordoneaza un proiect major de dezvoltare a invatamantului dual, care s-a implicat activ in proiectul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, membra a aliantei de universitati europene E³UDRES², adaptata si pregatita pentru schimbarile care se prefigureaza in invatamantul superior, ramanand si pe viitor un cuib de simtire si gandirea romaneasca, dar cu valori europene.
Seria mesajelor de felicitare adresate de invitatii la evenimentul aniversar a fost deschisa de presedintele Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, care a salutat contributia adusa de Politehnica la dezvoltarea Timisoarei, subliniind si atentia pe care Parlamentul o acorda Educatiei, o serie de masuri importante urmand sa fie adoptate in perioada urmatoare.
Seful cancelariei primului ministru al Romaniei, Alexandru-Mihai Ghigiu, a adresat felicitari Universitatii Politehnica Timisoara pentru faptul ca este un factor de stabilitate si prestigiu in tara si in lume, un model de urmat, anuntand si faptul ca investitiile pe care Guvernul le pregateste pentru Educatie sunt cele mai mari din ultimii 30 de ani.
Mesajul video al ministrului Educatiei, Ligia Deca, a fost prezentat de consilierul acesteia, Andrei Craciun, subliniind aportul pe care cei peste 140.000 de absolventi ai Politehnicii timisorene si l-au adus la dezvoltarea orasului, a regiunii, a tarii, trecand chiar dincolo de granitele acesteia.
Mesaje de felicitare au fost adresate si de autoritatile locale, prefectul judetului Timis, Mihai Ritivoiu, presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, si viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau, multumind Politehnicii pentru contributia adusa la dezvoltarea zonei si pentru ca, datorita acesteia, Timisoara a fost mereu un oras care a gandit inaintea vremurilor.
Mihnea Costoiu, rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti, a vorbit din partea Aliantei Romane a Universitatilor de Stiinta si Tehnologie, evocand legaturile istorice dintre cele doua universitati, Octavian Cretu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” si unul dintre membrii Aliantei Timisoara Universitara, a amintit ca medicina din ziua de azi nu mai poate fi conceputa fara aportul tehnologiei, amintind proiectele comune dezvoltate, iar Cosmin Hogea, inspector scolar general adjunct al ISJ Timis, a mentionat partaneriatul constant cu Universitatea Politehnica Timisoara.
Un moment de suflet a fost prezenta la eveniment a cunoscutului Ioan Holender care, vadit emotionat, si-a amintit cum in localul in care se desfasura aniversarea, cu ani in urma a avut loc revolta studenteasca din 1956, la care a participat direct si care i-a definit viata si cariera.
Din partea mediului economic, dar si al Comitetului Director al Universitatii Politehnica Timisoara, au vorbit Sabin Totorean, director general al Nokia Romania, si Christian von Albrichsfeld, director general al Continental Romania, care au subliniat deschiderea spre colaborare a UPT catre mediul economic, asa cum nu au mai intalnit in alta parte, si care a contribuit la dezvoltarea economica a intregii zone.
Din partea studentilor Universitatii Politehnica Timisoara, Roxana Alexandru, a mentionat deschiderea pe care a intalnit-o la conducerea institutiei pentru rezolvarea problemelor studentesti, pentru sustinerea proiectelor acestora si pentru transformarea campusului intr-un loc atractiv pentru tineri.
Presedintele Senatului Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr. Liviu Cadariu-Brailoiu, a dat citire decretului regal semnat de Regele Ferdinand, de infiintare a Scolii Politehnice timisorene, document expus public in premiera, cu sprijinul Arhivelor Nationale.
Evenimentul s-a incheiat, asa cum se obisnuieste la orice aniversare, cu ciocnirea unui pahar de sampanie, urmat de un concert extraordinar sustinut de formatia Amadeus. (I.P.)