La Teatrul National din Timisoara a inceput Conferinta Internationala a Conventiei Teatrale Europene. La Sala 2 s-au intalnit – si reintalnit – reprezentanti ai teatrelor membre ale Conventiei Teatrale Europene, intr-o atmosfera de recunoastere profesionala si umana si, totodata, cu bucuria limbii comune a tuturor acestor profesionisti veniti la Timisoara din majoritatea tarilor Europei – limba Teatrului.
Conferinta Internationala a fost deschisa de Ada Hausvater, directorul general al Teatrului National din Timisoara, gazda intalnirii. In discursul sau, managerul Teatrului National a urat bun-venit partenerilor si colegilor din ETC la Teatrul National, in inima Capitalei Europene a Culturii – Timisoara 2023 si, totodata, a subliniat felul in care teatrul reprezinta un spatiu de reflexie si de actiune pentru societatile noastre, puse in situatia de a depasi aceasta spirala inceputa de pandemia din 2020 si continuata de criminalele manifestari ale urii si ale foamei de putere si de bani care, ca intotdeauna, sunt impotriva fiintei umane, impotriva educatiei, impotriva culturii, impotriva vietii.
De asemenea, directorul general a subliniat ca acum, cand avem cu totii de infruntat escaladarea atacurilor teroriste, pe de-o parte, si dezinformarea din media si din on-line, pe de alta parte, Teatrul – arta comunicarii, a impartasirii – are puterea de a detecta adevarul si de a da oamenilor vitalitate si forta prin principiile sale si prin determinarea sa de a cladi viitorul in spatiul culturii si al civismului.
Directorul executiv al ETC, Heidi Wiley, a subliniat in cuvantul sau de deschidere, valoarea deosebita a organizarii Conferintei Internationale la Timisoara in anul in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii, in contextul valorilor europene si unitatii prin cultura, principii definitorii ale Conventiei Teatrale Europene.
Plecand de aici, Heidi Wiley a reamintit conceptul care da numele acestei intalniri – SHARE, plecand exact de la rasturnarile sociale si istorice ale ultimilor trei ani si a prioritatii absolute pe care membrii ETC o ofera umanitatii, umanismului, precizand ca intalnirea de la Timisoara va pune accent pe importanta colaborarii si a invatarii partajate de la egal la egal in domeniul managementului si leadership-ului teatral, pentru a crea un spatiu deschis si democratic. De asemenea, o tema importanta a sesiunilor Conferintei internationale vizeaza beneficiile reflectiei lente si critice pe care teatrul o poate oferi publicului, in contrast cu dezinformarea mediatica.
Demonstrand o documentare aprofundata asupra istoriei trecute si recente a Romaniei, presedintele Conventiei Teatrale Europene, Serge Rangoni, director general al reputatului Théatre de Liège (Belgia), a evidentiat, la randul sau, valoarea concreta, dar si pe cea simbolica, a intalnirii retelei teatrale la Teatrul National din Timisoara si a tinut sa atraga atentia asupra prezentei active si responsabile a teatrelor membre.
De asemenea, Serge Rangoni a afirmat ca ETC, reprezentand 59 de teatre publice din Europa, isi asuma pozitia ferma impotriva terorismului si impotriva razboiului, impotriva dezbinarii oamenilor pe criterii de nationalitate, religie, rasa sau gen si impotriva oricarei politici partinitoare sau evazive in acest sens.
In sesiunea de intrebari si raspunsuri ad-hoc, Ada Hausvater a precizat parcursul Teatrului National in ceea ce priveste asumarea identitatii si misiunii sale culturale si civice, rolul sau in construirea unui oras – Capitala Europeana a Culturii si viziunea sa si a echipei Teatrului National pentru un viitor in termenii pacii, ai comunicarii si, de asemenea, in termenii profesionalismului si competentelor, punand in centrul acestora demersurile incepute odata cu redeschiderea Salii 2, in anul 2010.
Finalul evenimentului de deschidere a fost marcat de „Buddy meeting” – intalnirea cu noii membri ai retelei, urmat de reprezentatia spectacolului EXOD, in regia lui Oskaras Koršunovas, premiera Teatrului National dedicata Anului Capitalei Europene a Culturii, spectacol prezentat de teatrul-gazda in Sala Mare a Teatrului National. Lucrarile Conferintei Internationale continua maine, la Sala 2, cu primele lucrari in plen privind colaborarile artistice internationale in cadrul ETC si rolul teatrului in contextul dezinformarii. (I.P.)