Unele apucaturi, venite dintr-o era pe care o credeam deja istorie, au supravietuit in forul organizator al fotbalului judetean. Presedintele Romeo Malac si ajutoarele sale intr-ale conducerii asociatiei au ajuns sa se creada pe propria mosie si, implicit, isi permit sa faca ce vor, nu ce ar trebui. Dupa cum bine se stie, si fotbalul se desfasoara dupa niste reguli bine stabilite si regulamente cu prevederi clare. Care trebuie respectate de toata lumea. Altfel ar fi haos in locul competitiei. Or, la forul condus de Romeo Malac aceste reguli si regulamente par a fi cel mult… optionale. Daca vrem, le respectam, daca nu vrem, facem cum vrem noi. Zic ei…
Mai mult decat atat, daca cineva indrazneste sa prezinte publicului realitatea se trezeste, mai nou, cu diverse amenintari venite pe diverse cai, inclusiv cu ”notificare avocateasca” cum ca prin prezentarea realitatii se aduce atingere imaginii personale prezidentiale!
Asta s-a intamplat cu un coleg jurnalist care a avut curajul sa publice informatii ce nu au picat deloc bine stomacului presedintelui. Care considera ca acestea nu ar fi trebuit sa razbata in spatiul public. Cat priveste „atingerea” imaginii, el ar trebui mai degraba sa evite incalcarea regulamentelor – faptul ca nu prea le cunoaste nu-l absolva de vina – si astfel nu ar mai da apa la moara celor care, sustine dumnealui, ii ”pateaza” imaginea publica.
In Romania, din fericire, mai exista libertatea presei si dreptul la opinie, atat timp cat nu se prevaleaza un limbaj agresiv si jignitor la adresa oricarei persoane. De aceea ”bagatul pumnului in gura” pe care doreste onor presedintele AJF Timis sa-l aplice unor jurnalisti care nu-i canta in struna si, ba din contra, prezinta publicului numeroasele ”bube” pe care le are AJF Timis, este un derapaj ce trebuie sanctionat de mass-media. In loc sa vada barna din propriu ochi, el se vaita de scoaba din ochiul altuia.
Ca, desi are doua salarii, unul de la Directia Prestari Servicii a CJT (aprox 3.500 lei net) si unul de la AJF Timis (3.500 lei net), plus doua delegari pe luna la Liga 2 (3.000 lei net), presedintele se autodeleaga la o serie de meciuri din competitiile judetene, ca isi deleaga fiica si ginerele aproape la fiecare etapa din judet, nu e nici o problema.
Problema apare cand cineva urmareste aceste informatii PUBLICE si mai ales le numara si le aduce la cunostinta membrilor afiliati, care, altfel, ar fi putut trece neobservate. Tocmai pentru ca procedurile aplicate de conducerea asociatiei nu sunt deloc corecte si regulamentare, ele trebuie ascunse sub pres, nu de alta, dar s-ar mai putea trezi unii afiliati care sa-i puna presedintelui intrebari incomode. Si, normal, vrea sa evite astfel de situatii. Caz in care, ”bagaciosul” de jurnalist, mult prea curios, ii cam incurca socotelile.
Ne vom alatura si noi ”bagaciosilor” si vom puncta o serie de alte nereguli pe care le ”pastoreste”, saptamanal, presedintele si oamenii sai.
Primul aspect important pe care ar trebui sa-l sesizeze membrii afiliati este faptul ca Adunarea Generala este de fapt forul suprem al asociatiei, nicidecum presedintele sau Comitetul Executiv. Ca atare orice decizie luata de acest Comitet Executiv TREBUIE validata de catre Adunarea Generala pentru a fi aplicata. Din pacate, dupa cum spuneam, pe ”mosia” lor, presedintele si apropiatii sai nesocotesc acest aspect, considerand situatia ca fiind exact invers.
Am fi si noi curiosi sa aflam cum sta treaba la AJF Timis in privinta datelor cu caracter personal si daca asociatia are obtinut dreptul legal de a le prelucra, avand in vedere faptul ca utilizeaza datele personale ale jucatorilor si conducatorilor echipelor aflate in competitii. Tare ne este ca si aici e ”buba” mare! Poate se autosesizeaza forurile competente in masura sa verifice acest aspect.
Si ultima ”nefacuta” a oamenilor care isi desfasoara activitatea in sediul de pe str. Pop de Basesti nr. 43 din Timisoara apare la ultimul punct al Hotararii nr. 11 a Comitetului Executiv din 05 octombrie 2023. Este vorba despre anuntarea, finalmente, a organizarii Adunarii Generale a AJF Timis pentru data de 09 decembrie 2023.
Daca e sa luam in calcul perioada pana la Adunare, atunci putem spune ca s-au incadrat in prevederile statutare, care spun ca o astfel de adunare trebuie anuntata cu 60 de zile inainte de desfasurare. Numai ca, tot in Statutul AJF, mai spune ca, cu aceasta ocazie, trebuia anuntata si ordinea de zi detaliata pe puncte! Ca sa stie participantii ce vor discuta si, eventual, aproba. Basca mai trebuia o marja de 30 de zile pentru ca membrii afiliati sa aiba posibilitatea sa faca propuneri pentru ordinea de zi. Acest din urma drept le-a fost, insa, anulat membrilor afiliati de catre conducerea AJF-ista pe considerentul ca stie ea, conducerea, mai bine ce si mai ales cum.
Mai mult, ordinea de zi trebuie sa fie publica, pe site-ul oficial al asociatiei, nu eventual comunicata personal fiecarui membru afiliat. Pentru transparenta, ca tot se laudau la alegeri oamenii cat de transparenti sunt si vor fi. Trecem peste faptul ca aceasta Adunare Generala, in cadrul careia – fie vorba intre noi – se vor valida o serie de afilieri si dezafilieri, trebuia organizata inaintea startului actualei editii de campionat.
Cu aceasta ocazie, conducerea trebuia, de asemenea, sa dea socoteala privind bugetul de venituri si cheltuieli al asociatiei din perioada cuprinsa de la precedenta Adunare Generala pana la Adunarea Generala curenta, pentru ca in multe situatii este vorba de banii publici ai unor primarii care finanteaza fotbalul local.
In schimb, Comitetul Executiv, nominalizat si ales de Adunarea Generala, ne anunta organizarea la mijlocul competitiei, punand sub semnul intrebarii insasi participarea regulamentara la competitii a echipelor afiliate provizoriu, pana la aprobarea Adunarii Generale. Si inca un detaliu statutar privind Adunarea Generala: membrii afiliati provizoriu nu au drept de vot decat dupa afilierea definitiva aprobata de adunare.
Intre timp, am mai fost martorii unei interpelari in social media adresate conducerii AJF-iste de catre fostul contracandidat de la ultimele alegeri, Antonio Badescu, cu privire la posibila situatie deloc comoda in care nu ar exista asumarea raspunderii privind vizele medicale anuale pentru copii si juniori.
Acestea, in mod obligatoriu, conform regulamentelor, trebuie sa fie facute de catre Policlinica pentru Sportivi. La Timis, insa, se practica ”mica intelegere” si conducerea AJF-ista accepta ca vizele medicale la copii si juniori sa fie emise de catre medicii de familie. In treacat fie spus, cu tot respectul pentru profesionalismul multora dintre acestia, nu sunt specialisti in medicina sportiva si nu au competentele necesare. Probabil ca este nevoie de o situatie tragica pentru ca sa inteleaga si conducatorii fotbalului local ca nu-i de joaca cu astfel de aspecte.
Si uite-asa, presedintele Romeo Malac a ajuns vedeta de presa si are ”grija” sa ne ofere periodic subiecte! Pe care le considera insa ”atingeri ale imaginii” sale personale, daca sunt facute publice.
Incheiem cu un sfat gratuit: domnule presedinte Romeo Malac, niciunde, nicicand, nu a castigat cineva vreun ”razboi” cu presa! Poate cugetati inainte sa invederati. (C.R.)