Doi medici veterinari din Timis au atestat in fals, in documente depuse la APIA, ca un fermier detine de 4 ori mai multe oi decat in realitate

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:


Bularca Cosmin Florin, medic veterinar, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
– fals intelectual (11 infractiuni),
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte, sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri (trei fapte, din care una comisa in forma tentativei),

Tiseanu Paul Adrian, medic veterinar, consilier superior in cadrul Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
– instigare la fals intelectual,
– fals intelectual (doua fapte).

D.V., fermier, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea a trei infractiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte, sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri, din care una comisa in forma tentativei.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2020-2022, inculpatul D.V. ar fi depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) mai multe documente in care ar fi fost consemnate date false (referitoare la numarul de ovine pe care l-ar fi detinut) in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plata. Inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul celor doi medici veterinari care ar fi intocmit in fals mai multe documente din care ar fi reiesit ca fermierul detinea un numar mai mare de ovine decat avea in realitate.

In cazul campaniei agricole din anul 2022, inculpatului D.V. i-ar fi fost refuzata de la plata cererea deoarece, in contextul unei actiuni de control, functionarii APIA ar fi descoperit ca din cele 537 de ovine indicate de fermier in cererea unica de plata, inregistrate si in baza nationala de date, la fata locului ar fi fost identificate doar 146 de ovine.

Prin aceste demersuri, inculpatul D.V. ar fi obtinut fonduri nerambursabile in suma totala de 96.777 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila. In cauza s-au dispus masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. (V.E.)

Leave a Reply