Politistii ar putea fi testati cu detectorul de minciuni, potrivit unui proiect de lege care se elaboreaza in aceste zile, dupa ce ministrul de Interne Catalin Predoiu a cerut reguli mai dure pentru a combate dezastrul drogurilor din Romania
Vicepresedintele Sindicatului Europol, Dan Saltelechi, a comentat aceasta situatie, afirmand ca, prin aceasta metoda, politistii incomozi ar putea fi maziliti de catre sefi.
„Asistam la un episod istoric in Ministerul Afacerilor Interne in contextul in care, pe fata, politistii care s-ar putea sa fie incomozi si care vor candida la functii de conducere sa poata fi trasi pe linie moarta prin supunerea la testarea cu tehnica poligraf.
Vorbim despre o situatie in care sefului nu ii convine fata ta sa poata dispune, fara drept de apel, supunerea ta ca politist la testarea cu tehnica poligraf in vederea detectarii unui comportament simulat”, a spus vicepresedintele Europol.
Articolul 421 ar presupune evaluarea comportamentului simulat in urmatoarele situatii: ca urmare a refuzului politistului de a se supune obligatiilor prevazute la art.42 lit. f sau in cazul in care printr-un certificat medical emis in reteaua sanitara a institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala se atesta ca in organismul politistului sunt prezente droguri sau substante cu efecte psihoactive care nu provin din medicamente administrate pe baza de prescriptie medicala sau din medicamente care pot fi administrate legal fara prescriptie medicala.
In situatia in care, cu ocazia testarii integritatii profesionale, se constata ca politistul supus testarii a incalcat normele Codului de etica si deontologie al politistului referitoare la atitudinea fata de coruptie si in situatia in care, cu ocazia verificarilor specifice, se constata ca politistul a incalcat normele Codului de etica si deontologie al politistului referitoare la protectia datelor si informatiilor. (V.E.)