Una dintre vilele de patrimoniu din centrul Timisoarei, recuperata din “mainile” unui clan tiganesc! “Este prima vila care a reintrat in patrimoniul orasului”, anunta primarul Dominic Fritz

Una dintre cladirile de patrimoniu din centrul Timisoarei, detinute de clanurile tiganesti pe celebrul bulevard C.D. Loga, a ajuns, inapoi, in patrimoniul orasului si in administrarea Primariei Timisoara. Este vorba despre cladirea impozanta de la numarul 52, a anuntat primarul Dominic Fritz, astazi, intr-o conferinta de presa, fiind prima de acest gen care a fost recuperata de municipalitate pe astfel de spete. In fapt, dupa cum a precizat Dominic Fritz, nici nu a fost deschis un nou litigiu, cel in curs a fost rezolvat pe baza unor dosare penale din trecut.


Primaria s-a intabulat deja pe cladire, acum urmeaza o executare silita si cei care foloseau cladirea vor trebui sa o paraseasca. Actiunea ce a vizat recuperarea cladirii a fost initiata, in 2016, de fosta conducere a primariei si a presupus o munca de detectiv depusa de juristii administratiei locale, dupa cum spunea primarul.

Astfel, au fost descoperite falsuri in actele de proprietate si, ulterior, de vanzare, a cladirii. Au fost mai multe vanzari, pentru a se pierde urma operatiunilor initiale ilegale, a mai spus acesta.

Astazi este o zi mult asteptata, de decenii as putea spune, este ziua in care am reusit sa readucem in patrimoniul orasului una dintre vilele furate, as putea spune, de pe Bulevardul Loga. Loga 52, tineti minte, este prima vila care a reintrat in patrimoniul orasului. Aici este un bulevard in care, in anii 90, prin tot felul de falsuri in acte, tertipuri juridice, vanzari, cumparari succesive s-au luat din patrimoniul orasului mai multe vile. Au ajuns in mana unor clanuri.

De la inceputul mandatului am spus ca o prioritate pentru mine o sa fie sa readuc in patrimoniul orasului ce s-a pierdut in ultimii zeci de ani.(…) Avem o victorie majora pentru Timisoara si timisoreni, am recastigat aceasta cladire, statul roman este proprietar de drept atat pe cladire, cat si pe terenul de 1.200 de metri patrati. Noi, ca municipiu, avem dreptul de administrare al acestei cladiri. In anii 90 s-a facut un fals in acte, s-au prefacut unii ca sunt proprietari, apoi s-a vandut de mai multe ori cladirea, astfel incat sa se piarda urmele, dar a existat un dosar penal care a desfacut tot acest sir si a desfacut toate actele care s-au falsificat in trecut”, a declarat, luni, Fritz.

Acum vila somptuoasa e a statului roman si in acte. Urmeaza executarea silita.

”Am sters toate drepturile de proprietate care inca erau in cartea funciara si am facut un pas administrativ, sa intabulam Statul Roman si Primaria Timisoara ca proprietarii de drept pe aceste cladiri. Cladirea respectiva inca este ocupata. Urmatorul pas este sa evacuam oamenii care stau in aceasta cladire”, a mai declarat Dominic Fritz, citat de Ziua de Vest.

Conform oficialului, in primaria a existat retinere in a rezolva problema.

„Aceasta operatiune pare o operatiune simpla, dar este doar varful aisbergului, un efort urias din partea a echipei mele, de a lua toate aceste dosare la puricat si de a gasi pentru fiecare cate o strategie juridica ca sa le readucem la primarie. Vreau sa si spun ca, in trecut, toate aceste oportunitati au fost ignorate, toata lumea a inchis ochii pentru ca bine-inteles, ca in aceste clanuri vorbim inclusiv si de anumite retele care pot sa faca rau daca vor, si prin cai administrative, si altele. De aceea vreau sa si multumesc echipei mele, mai ales la Directia de Patrimoniu, ca au avut acest curaj sa faca acesti pasi si sa nu mai inchida ochii. La fel cum ne-am luat de mafia de pe malul Begai, acum ne luam de mafia de pe Loga. Am inceput cu Loga 52 si sunt increzator ca nu va ramane ultimul caz”, a mai spus Dominic Fritz.

Fritz nu a spus ca a fost amenintat pentru a renunta la dorinta de redobandire a cladirii, dar a spus ca i s-a sugerat ca ar fi mai bine sa nu o faca.

”Eu am primit mai multe semnale, intr-un limbaj foarte politicos ca ar fi mai bine sa nu trezim ceea ce a dormit foarte bine pana acum in acest oras. Motivul este ca tot acest mod, din anii 90, ca nu s-a facut nimic in afara de aceste dosare penale nu a mai progresat cu nimic. Inseamna ca a existat o anumita complicitate. Eu nu am informatii concrete despre cine si unde, dar inca o data in institutia mea am vazut care este frica de a se apropia de aceste dosare”, a incheiat primarul.

”Roadele muncii si luptei echipei Robu sunt culese acum de personajul nul Fritz”

Victoria a fost salutata si de fostul primar al Timisoarei Nicolae Robu. Acesta spune ca roadele muncii si luptei echipei Robu sunt culese acum de ”personajul nul Fritz”.

”Lupta dusa de mine cu echipa mea impotriva clanurilor a fost una e cat de grea, pe atat de rodnica. Sa ne reamintim: nicio cladire publica n-a mai fost instrainata in perioada 2012-2020; 11 cladiri pierdute au fost aduse in patrimoniul public: 8 foste cinematografe si 3 cladiri spitalicesti (una -a Clinicii de Chirurgie 2 a Spitalului de Copii si doua -ale Clinicii de Balneo-Fizioterapie a Spitalului Municipal); condamnari grele ale “marelui” Carpaci si ale unor acoliti au fost date de Curtea de Apel Timisoara in 2016 (Carpaci -10 ani si 4 luni cu executare); anulari multiple de contracte de vanzare-cumparare prin care concubina lui Ionelas Carpaci a cumparat, unul dupa altul, apartamentele din imobilul cu numarul 52 de pe bulevardul C.D. Loga au fost pronuntate de Curtea de Apel Timisoara”, spune Robu.

Fostul primar il acuza pe Dominic Fritz ca pozeaza acum in ”marele salvator al Timisoarei”.

”Rod al luptelor duse peste atatia ani -si e obligatirie sublinierea aici a meritelor juristilor Primariei-, a onorarii printr-o munca asidua si competenta a nobilei si grelei lor profesii de catre magistratii implicati in acest proces, unul complex, s-a ajuns astazi la victoria finala!

Pinocchio, in instantierea Fritz, a aflat de proces cu ocazia comunicarii acestei sentinte finale si… hop si el, tusti in fata, mare salvator al Timisoarei, luptator cu clanurile!”, mai spune Nicolae Robu. (I.P.)

Leave a Reply