StartUPT: Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 la Universitatea Politehnica Timisoara, o experienta speciala pentru “boboci”

Conducerea Universitatii Politehnica Timisoara, facultatile si ligile studentesti din UPT, alaturi de partenerii din mediul economic, organizeaza, si in acest an, sub denumirea „StartUPT – Bun venit in Universul Politehnicii!”, o festivitate memorabila de deschidere a anului academic 2023-2024, care sa confirme, inca o data, reputatia si prestigiul celei mai vechi institutii de invatamant superior din Timisoara, care a dat pana acum 100 de generatii de absolventi.


Timp de doua zile, in 22 si 23 septembrie 2023, campusul Universitatii Politehnica Timisoara, care in acest an sarbatoreste un secol de existenta, va gazdui o serie de evenimente, atat din sfera tehnologiei, specifica Politehnicii, cat si din cea artistica, in anul in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii, iar UPT si-a deschis spatiile pentru o serie de manifestari aflate la granita dintre arta si stiinta.

„StartUPT – Bun venit in Universul Politehnicii!”, initiativa prin care Universitatea Politehnica Timisoara doreste sa ofere studentilor din anul I o experienta cu totul speciala in cadrul primei lor interactiuni cu reprezentantii institutiei, va debuta la ora 10, pe Stadionul Stiinta, cu mesajele adresate „bobocilor” de catre rectorul UPT, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, presedintele Senatului UPT, prof. univ. dr. ing. Radu Vasiu, reprezentantul studentilor, Paul Stiegelbauer, dar si ale partenerilor economici reprezentati in Comitetul Director al Universitatii Politehnica Timisoara.

Intre orele 11 – 18, tot pe Stadionul Stiinta, studentii vor putea participa la activitati si ateliere interactive, organizate de facultati, departamente, ligi si companii partenere ale UPT.

„Drive your Future @ UPT! by Hella”

Un moment special in cadrul festivitatii de deschidere a anului universitar 2023-2024, organizat in colaborare cu Hella, este „Drive your Future @ UPT! by Hella”, in cadrul caruia cei pasionati de autovehicule, autonomie si tehnologie sunt asteptati vineri, 22 septembrie 2023, incepand cu ora 12, la Biblioteca UPT, la „Alumni UPT @ HELLA Talks”, unde absolventi de exceptie ai UPT vor impartasi experientele si parcursul lor profesional:

  • From zero to Hero – Zoltan Cservid, director HELLA Ghiroda, prima fabrica verde din HELLA Romania, si-a inceput cariera in HELLA ca student, operator in linia de productie. 13 ani mai tarziu, dupa un parcurs profesional cu roluri in crestere in cadrul HELLA, este un lider apreciat in echipa si administreaza operatiuni si strategii de productia pentru cel mai nou proiect de fabrica. A absolvit licenta la Facultatea de Automatica si Calculatoare si studii masterale la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.

  • Excelenta in inginerie la feminin – Eveline Haiduc are o experienta de 16 ani in HELLA. De la programator, la coordonator departament dezvoltare Low Voltage Battery Management Systems. Este un lider care-si inspira si motiveaza echipa si dovada ca ingineria nu are gen. Contribuie cu pasiune la dezvoltarea produselor pentru masina electrica, dupa un inceput cu visuri de viitor la Facultatea de Automatica si Calculatoare, in cadrul Universitatii Politehnica.

  • 100.000 de ore pentru inovare –Mihai Mates conduce un departament de Radar in HELLA Technical Center Timisoara, centru de dezvoltare in care s-a angajat acum 16 ani. Absolvent al Universitatii Politehnica, participa la proiecte pentru a 7-a generatie de senzori radar HELLA si contribuie, astfel, la megatrend-ul conducerii autonome, alaturi de colegii sai.

  • AI: coechipier sau competitor – Oana Niculescu si Robert Marcut sunt experti in crearea de solutii digitale pentru cresterea eficientei si performantei. Vor impartasi cum exploreaza domeniul AI, cum se adapteaza la tehnologie, cum testeaza limite si daca ii sperie ceva in relatia cu o tehnologie despre care se afirma ca ar putea prelua controlul in mod independent.

  • Smart Start! Primul interviu – Mihaela Popa, Director Resurse Umane in HELLA Romania, coordoneaza de 10 ani proiectele HR care sa aduca talente in echipe, astfel incat compania sa isi indeplineasca obiectivele de dezvoltare. Integrarea tinerilor este un pilon de baza in strategia HELLA. O sesiune cu tips & tricks pentru o experienta cool la interviu, care sa-i duca pe candidati in lista most wanted.

  • Zzzz! Gandeste Electric! – Radu Condac, expert HELLA cu portofoliu de proiecte globale, absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare, prezinta tehnologiile companiei pentru masina electrica.

  • Atentie, radar! – Dorin Ivasca, pasionat de undele nevazute ale tehnologiei radar, mereu cu o perspectiva deschisa pentru cresterea gradului de siguranta al pasagerilor, prezinta proiectele HELLA pentru conducere autonoma.

  • What does this button do? – Paul Nicola, expert HELLA, cunoscut intern si ca parte a unei generatii de aur care a absolvit la Universitatea Politehnica, coordoneaza un departament care imbunatateste si dezvolta componentele masinii. Va prezenta cativa senzori mici in dimensiune, dar cu functionalitati deosebite si impact mare pentru pasageri.

Totodata, in cadrul evenimentului, cei interesati vor putea cunoaste si testa cele mai noi tehnologii in materie de autovehicule, caci creatorii de tehnologie scot din garaj masinile de test  precum:

Lotus Evora – o super masina care merita cel putin o poza de story

Mercedes EQS – un model slim, cool, silentios, electric vibe.

Volvo – o masina de test care ne duce in viitor.

Porsch – masina care te citeste de la distanta.

Truck – echipamente de test pentru masinile de transport.

Bright Cityscapes: „Atlasul Distantelor”

Tot vineri, 22 septembrie 2023, incepand cu ora 17:00, in spatiul ARChA al UPT, va avea loc vernisajul expozitiei Bright Cityscapes: „Atlasul Distantelor”, unde cei interesati de arta si stiinta sunt asteptati sa exploreze instalatii de design si arhitectura, care modeleaza discursuri contemporane legate de extractie, clima si cicluri industriale.

Expozitie Atlasul Distantelor exploreaza semnificatia distantei prin limbajul designului si arhitecturii si reprezinta punctul culminant al atelierului Atlasul Distantelor desfasurat in mai 2023, cu o selectie a noua proiecte dezvoltate de catre studenti romani si internationali.

Curatoriata de Martina Muzi, Atlasul Distantelor este expozitia culminanta a componentei pedagogice a Bright Cityscapes, parte a programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023, organizat de Universitatea Politehnica Timisoara si FABER, cu finantare de la: Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte Timisoara, Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Flex si Fundatia Alber.

Inaugurare pavilioane FAST

Vineri, 22 septembrie 2023, la ora 18:00, va avea loc inaugurarea pavilioanelor create in cadrul Festivalului Scolilor de Arhitectura din Romania (FAST), primul eveniment de acest fel din tara.

Spatiul principal al festivalului – Campusul Universitatii Politehnica Timisoara – va fi activat prin intermediul a 5 instalatii de arhitectura construite de echipele scolilor, avand ca tematica generala obiectivul „Sustainable futures – leave no one behind”. Ansamblul rezultat ramane ca spatiu reper, expozitional si de socializare al Campusului UPT.

FAST este un festival dezvoltat de Ordinul Arhitectilor din Romania, ce este gazduit si cofinantat in 2023 de proiectul UPT Campus Creativ, reunite sub umbrela UPT Campus Creativ, o platforma de deschidere a campusului Universitatii Politehnica spre interdisciplinaritate, dezvoltare comunitara, sustenabilitate si oras, parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Back to School Party

Ziua de sambata, 23 septembrie 2023, este doar despre, cu si pentru studenti. Ligile studentesti din UPT si organizatia „Viata de student” au pregatit o serie de activitati antrenante in Complexul Studentesc, ce vor oferi „bobocilor”, dar si colegilor mai mari posibilitatea de a se (re)conecta cu mediul universitar, culminand, seara, cu „Back to School Party”, intr-un loc cu totul special, care, pentru ultima noapte inaintea inceperii cursurilor, devine ring de dans – Clubul Facultatii de Arhitectura si Urbanism.

Invitatul special nu are nevoie de niciun fel de introducere, intrucat a mixat la cele mai cool petreceri din oras – Eugen Radescu, lector universitar peste zi, DJ incredibil noaptea.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Incepand de luni, dupa intalnirile organizatorice si administrative, studentii incep activitatile in amfiteatre, sali de curs, seminarii si laboratoare. (I.P.)

Leave a Reply