Droguri de mare risc in valoare de 600.000 de euro au fost gasite de politisti si procurorii DIICOT in roata de rezerva, dar si sub scaunul soferului, intr-o masina in care se aflau trei barbati din Braila.
“La data de 1 septembrie 2023, in urma activitatilor investigative si de cercetare efectuate intr-un dosar penal pe linia combaterii traficului de droguri de mare risc, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Galati, au oprit in trafic un autoturism, in judetul Braila, in zona haltei C.F.R. Surdila Gaiseanca, in care se aflau trei barbati, toti cu domiciliul in municipiul Braila, cu varstele de 49, 26 si 19 ani. La volan se afla barbatul de 49 de ani.
La controlul autoturismului, au fost gasite in total 30 de kg de substanta de tip Cristal, susceptibila a face parte din categoria drogurilor de mare risc. 10 kg au fost gasite sub scaunul de la sofer, iar 20 de kg in roata de rezerva.
Valoarea pe piata a acestui drog, care urma sa fie comercializat in judetele Galati si Braila, cunoscut sub denumirea de 3 CMC, este de aproximativ 600.000 de euro, iar, la nivel national, aceasta captura este cea mai mare de pana acum.
Substanta 3 CMC a fost introdusa sub control prin modificare legislativa in martie 2023 si este asimilata drogurilor de mare risc (la fel ca si cocaina, heroina sau mefedrona).
Pe piata neagra, substanta se poate gasi in forma pura sau multiplicata cu substante precum glucoza, talc, creatina, pentru a multiplica profitul retelelor. Aceasta multiplicare se face in asa numitele laboratoare de conditionare. In aceste locatii, substanta poate fi pulverizata si pe materie vegetala, pentru a fi apoi fumata. Liantul este acidul izopropilic.
Substanta a fost prezenta pe piata neagra incepand cu anul 2019 si are denumirea stradala CRISTAL. Pana in martie 2023, era incadrata ca si substanta psihoactiva, iar pedeapsa era mica pentru traficarea substantei (de la 6 luni la 3 ani).
Dupa modificarile legislative din martie 2023, pentru traficarea acestui drog, daca se poate proba ca suspectii au savarsit infractiunea de introducere in tara a acestuia, risca o pedeapsa de la 10 la 20 de ani, precum si interzicerea unor drepturi.
Efectele sunt unele diverse, in functie de organism, similare cu cele ale MDMA si amfetaminei. Consumatorul experimenteaza lipsa empatiei, agresivitate, agitatie, tremur, dezinhibitie, lipsa coordonarii si o sete permanenta. Efectele pe termen lung nu au putut fi bine documentate la nivel european, fiind o substanta relativ noua.
In urma audierilor, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Galati au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a celor trei banuiti.
In cursul zilei de astazi, 2 septembrie 2023, cele trei persoane vor fi prezentate la Tribunalul Galati, cu propunere de arestare preventiva”, se arata intr-un comunicat al Politiei. (V.E.)