Orasul cu cele mai multe premiere din Romania, Timisoara, a mai lansat o initiativa locala inedita, care, in perioada urmatoare, are toate sansele sa se extinda la nivel national. Mai exact, pentru prima data, in Romania, s-a creat cadrul instiutional pentru ca oamenii de afaceri sa vina aproape de sistemul de sananate, sa sprijine concret cel mai mare spital din vestul tarii.
Astfel, ieri, la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara, s-a semnat un acord de parteneriat intre Camera de Comert Industrie si Agricultura (CCIA) Timis si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara, care a sta la baza lansarii Proiectului „Spitalul Nostru”.
In preambulul semnarii acestui document princeps, Florica Chirita, presedinta CCIA Timis, a subliniat importanta acestei premiere, care, in cazul in care va avea succes, cu siguranta va fi preluata si de alte camere de comert din tara.
„Nu este usor sa vorbesc despre acest proiect, pentru ca este vorba despre sanatate si, cand vorbim despre sananate, este clar ca fiecare dintre noi are o strangere de inima. Ne implicam in acest proiect si ne dorim sa fim un liant intre comunitatea de afaceri si comunitatea medicala. Am simtit nevoia sa fim parteneri la acest proiect, sa mobilizam cat mai multi antreprenori care sa contribuie la imbunatatirea actului medical”, a declarat Florica Chirita, dezvaluind ca, deja, 2 firme au raspuns pozitiv la apelul privind sprijinirea Spitalului Judetean din Timisoara.
„Un constructor ne-a spus ca nu vrea sa vina cu o sponsorizare in bani, ci cu o lucrare de profil. De exemplu, sa reabiliteze scarile din spital, pana la etajul 10”.
La randul sau, prof. dr. Dorel Sandesc, managerul Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara, a trecut in revista problemele cu care se confrunta sistemul medical si si-a exprimat optimismul in privinta reusitei proiectului „Spitalul Nostru”.
Intr-un discurs in care a presarat mult suflet, Dorel Sandesc a rememorat momentul in care s-a produs declicul la ceea ce urma sa devina proiectul Spitalul Nostru. Era in vizata la Montreal, in Canada, si pe fatada unui spital a vazut o tablita pe care era scris ca unitatea a fost reabilitata cu fonduri rezultate in urma concertelor sustinute de Gheorghe Zamfir.
„Cand am preluat functia de manager al Spitalului Judetean, a fost ca si o relatie cu un pacient care striga dupa ajutor. Un pacient special pentru mine, pentru ca m-a ajutat sa devin ceea ce sunt astazi. Cea mai buna investitie: sa ajuti oamenii care au probleme, fara sa astepti vreo plata. Spitalul are nevoie de multe si am zis sa nu ne limitam numai sa ne plangem, ci sa si facem ceva concret pentru spital si pacienti.
Am venit la doamna Florica Chirita sa-i propun un proiect si sa colaboram. Ce inseamna asta? Va fi ceva bilateral, vrem sa colaboram, sa ne ajutam reciproc. Indraznesc sa cred ca vom gasi parteneri si am mare incredere in acest proiect. Inseamna o colaborare intre mediul de afaceri si mediul sanitar spitalicesc in interesul comunitatii, al pacientilor si al spitalului.
La Spitalul Judetean Timisoara sunt internati, anual, peste 45.000 de pacienti si peste 140.000 beneficiaza de consult in ambulatoriu. In plus, peste 60% dintre urgente ajung la UPU a Spitalului Judetean Timisoara. Sunt foarte multi pacienti. De aceea dorim sa putem avea ce ne trebuie pentru ei. Acesta este obiectivul proiectului.
Putem sa imbunatatim conditiile hoteliere, dar si sa achizitionam echipamente medicale si multe alte lucruri simple de care medicii au nevoie in activitatea de zi cu zi pentru a ingriji pacientii. Vom oferi transparenta totala in cadrul acestui proiect, vom arata public cum vom folosi ajutoarele venite din partea mediului de afaceri”, a spus prof. dr. Dorel Sandesc.
In opinia sa, spitalele din Romania traverseaza o perioada de gratie: cu foarte multe fonduri europene venite prin PNRR, dar si de la Banca Mondiala, insa, pe de alta parte, spitalele sunt subfinantate, nu au materiale medicale, consumabile, echipamente de stricta necesitate.
„Modul de finantare introdus anul acesta este total inadecvat, trebuie sa se schimbe. Pana atunci, facem apel la comunitatea oamenilor de afaceri sa sprijine un act medical de calitate”, a mai spus managerul Spitalului Judetean.
In final, Florica Chirita a mai adaugat ca rolul CCIAT este de a fi liantul intre comunitatea de afaceri si comunitatea medicala.
„Vom organiza si multe caravane, seminarii, sa punem fata in fata mediul de afaceri cu medicii. Camera de Comert deja a transmis un apel la solidaritate catre oamenii de afaceri si cateva firme s-au aratat interesante. Avem raspunsul lor pozitiv”, a precizat presedinta CCIAT, cu promisiunea ca va aduce in discutie beneficiile proiectului „Spitalul Nostru” la toate intalnirile cu diplomatii straini acreditati in Romania si ca, la Topul Firmelor din acest an, prof. dr. Dorel Sandesc va avea alocate cateva minute pentru a explica mediului de afaceri timisean importanta sprijinirii actului medical. (G.I.)